Tringan määrityspähkinät, viikko 20

Tämän viikon määrityspähkinät ovat samalla kevään viimeiset. Viimeisen kierroksen kunniaksi viikon arvonnan voittajat saavat itselleen sekä Lukuja luodoilta – Helsingin saaristolinnut nyt ja ennen -kirjan että Tringan putkihuivin! Vastausaika päättyy sunnuntaina 17.5. klo 23:59. Viikon määrityspähkinöihin voi vastata tällä lomakkeella: https://forms.gle/UaKdnCh6HWUt3gw27

Edellisen viikon (19) vastaukset ja tulokset:

Helppo sarja:

Kuvan 19A lintu on liro. Vanhan liron tuntomerkkejä ovat selvien valkoisten täplien kirjavoima ruskea selkä, silmän taakse ulottuva silmäkulmanjuova ja kellertävänvihreät jalat. Laji oli tunnettu hyvin, muina vastauksina veikattiin metsävikloa ja rantasipiä.

Kuvassa 19B on harmaasieppo. Parhaina tuntomerkkeinä toimivat viirutus vaaleanharmaassa rinnassa, pitkä pyrstö sekä viiruinen päälaki. Yhtä lukuun ottamatta kaikki vastaajat tunsivat lajin.

Vaikea sarja:

Kuvan 19C juv-pukuinen lintu osoittautui melko hankalaksi. Vastaukset osuivat Luscinia – Prunella -sektoriin. Nuoren rautiaisen pohjaväri olisi ehkä hieman tummemman ruskea ja jalat selvästi vaaleammat. Jo kuvan nuoruuspukuisella linnulla on hahmotettavissa voimakkaan vaalean silmäkulmanjuovan aihe. Oikea vastaus on sinirinta.

Kuvan 19D kahlaajalintu oli vielä haastavampi kuin edellinen kuva. Vaaleareunaiset hartia- ja peitinhöyhenet johdattelevat Calidris-sukuun. Kuvassa lintu sukii itseään, ja on kääntänyt alaperän kameraan päin. Alaperässä näkyy heikkoja harmaita heikkoja viiruja, josta voi pudottaa jo monta lajia pois. Yhdistettynä harmaa yleisväri, viiruinen alaperä, viiruinen rinta ja vaaleakärkiset peitin- ja hartiahöyhenet auttavat naulaamaan linnun merisirriksi.

Tämän kierroksen arvonnassa Tringan putkihuivin voitti itselleen helpossa sarjassa Juha Perikangas ja vaikeassa sarjassa (jo toistamiseen!) Christer Kalenius. Onnittelut voittajille!

Viikon 20 määrityspähkinät:

Helppo sarja – kuva 20AHelppo sarja – kuva 20BVaikea sarja – kuva 20CVaikea sarja – kuva 20D

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin