Lähipäivien lintusää: Näkyvyys ja ulkoilusää ovat oikein hyvät, mutta vastatuuli ja kylmyys jarruttavat muuttoa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lintukevään eteneminen on sangen huonoa pääsiäisenä: pe–la kylmää luoteisvirtausta, su jatkuvaa sadetta ja ma–ti voimakas, kylmä vastatuulipurkaus. Pääsiäisen jälkeen ilmamassa lämpenee, mutta lämmin tulee Pohjois-Atlantilta länsi–luoteistuulen mukana, mikä ei ole hyvä tuulen suunta lintujen muutolle.

Pe–la: Talvisen kylmää ilmamassaa virtaa luoteesta, heikko–kohtalainen tuuli vaihtelee lännen ja pohjoisen välillä, ja voimistuu merellä ajoittain navakaksi. Aamut, yöt ja illat ovat heikkotuulisimpia (aamuisin pakkasta) ja selkeimpiä, päivällä pilvisyys vaihtelee ja joitakin lumi- tai räntäkuuroja voi tulla. Näkyvyys ja ulkoilusää ovat oikein hyvät, mutta muutto jarruuntuu vastatuulen ja kylmyyden takia.

Su: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä navakkaa etelätuulta, paksunevaa yhtenäistä pilvisyyttä ja päivällä lännestä alkaen jatkuvaa vesisadetta iltaan asti. Pieni lämpeneminen ja myötätuuli voi tuoda aamumuuttopurskauksen Virosta (mm. peippoja), mutta sateessa matala pilvi lopettaa muuton. Pohjoisempana Suomessa tulee runsaasti lunta, mikä voi käynnistää pakomuuttoja.

Ma–ti, epätarkka: Matalapaine syvenee ja liikkuu hitaasti itään Suomen yllä. Maanantaina tuuli on navakkaa, aluksi lännen puolelta ja kääntyy päivän kuluessa luoteeseen sekä voimistuu läntisillä merialueilla kovaksi. Ajoittain sataa, ensin vettä ja myöhemmin räntää. Muuttosää on huono. Tiistaina poutaantuu, mutta ankara pohjoisvirtaus estää muuton täysin.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin