Tikkaretki Tolkkisiin 16.2.2020 Retkikertomus

Ensimmäistä kertaa vuonna 2018 Porvoon Tolkkisiin järjestetty tikkaretki on muutaman vuoden aikana muodostunut jo perinteeksi. Kurjan sääennustuksen takia vielä retkiaamunakin tuli jokunen peruminen, mutta kuitenkin kolmisenkymmentä ihmistä kapusi bussiin täydessä retkivalmiudessa. Emme antaneet sateisen sään haitata, vaan suuntasimme linjurin keulan heti kohti retkemme pääkohdetta Tolkkisten tikkaruokintaa, jota ylläpitää PSLY (Porvoon Seudun Lintuyhdistys ry).

Tolkkisissa. Kuva Bjarne Kantén

Sateella päivä valkene paljon hitaammin kuin selkeällä säällä, joten saapuessamme paikalle oli vielä hämärää. Pikkuhiljaa lajilista kuitenkin karttui mustarastaalla ja perustiaisilla. Myös pyrstötiaisparvi vilahti ohitsemme, kuin loistaen valopilkkuina pimeässä. Päivän ensimmäinen tikkalaji oli yllättäen pikkutikka, joka ruokaili useamman minuutin rasvalla. Myös koiraspalokärki ja muutama käpytikka viihtyivät ruokinnan tuntumassa, tullen nopeasti havaituksi.

Kuva Eetu Paljakka
Kuva Timo Fager.

Yritimme käydä kuulostelemassa ruokinnan viereisestä ruovikosta viiksitimaleita, mutta korkean veden takia emme päässeet, kun sinne vievä tie tulvi. Kävimme vielä muutaman sadan metrin päässä meren rannalla Tanssisaaressa katsomassa tyhjyyteen. Kova sade ja tuuli pudottivat näkyvyyttä ja kastelivat optiikan – tulihan ainakin testattua kiikareiden vesitiiviys.

Muutamat ensimmäiset bussille palanneet ehtivät onnekkaina havaitsemaan peukaloisen, mutta suurelta osalta tämä jäi näkemättä. Seuraava pysähdys tapahtui Koddervikenin lintutornilla. Lahdella oli kolme kyhmyjoutsenta, mutta muuten oli hyvin hiljaista. Tuuli humisi korvissa. Kahvipaussin jälkeen kävimme vielä Ruskiksen ja Sikosaaren alueella kävelemässä. Kiersimme Sikosaaren luontopolun, saaliina jokunen tiainen ja pikkukäpylintu.

Sikosaaressa. Kuva Eetu Paljakka

Ruskiksen ruovikkolahdella näkyi sinisorsia, harmaalokkeja ja koivun latvassa päivystävä isolepinkäinen.

Erikoinen talvi. Kuva Eetu Paljakka.

Tältä retkeltä opittiin, että sateestakin huolimatta voi tehdä hyvän retkipäivän. Oppaina toimivat Niko Björkell ja tarinan raapustellut Eetu Paljakka. Kuskina oli aina yhtä luotettava Bjarne Kantén.

Lajilista tulossa

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin