Tringan lintutilannekatsaus – helmikuu

Tukkakoskelo. Kuva: Micha Fager

Lintutilannekatsaukset palaavat talvitauolta!

Etelä-Suomeen ei olla tänä talvena saatu laisinkaan lunta. Niinpä monet viivyttelijät ovat löytäneet ravintoa ja selvinneet talven läpi hyvävoimaisina. Talvesta kertoo paljon se, että espoolainen mustarastaspariskunta päätti laittaa kaikki ennätykset uusiksi ja pesi onnistuneesti keskellä talvea, saaden poikaset lentokykyisiksi helmikuun alkupuolella.

Myös lintujen kevätmuutto on alkanut tänä vuonna ennätysaikaisin. Haahkoja, merimetsoja, töyhtöhyyppiä, uuttu- ja sepelkyyhkyjä sekä kiuruja on nähty jo kymmenittäin, merihanhia ainakin 15 ja metsähanhiakin muutamia. Ristisorsa sivusi Tringan saapumisennätystä ilmaantumalla Hankoon 23.2.

Harvinaisuuksista isohaarahaukka on liikkunut vuodenvaihteen jälkeen Varsinais-Suomen ja Uudenmaan väliä, näyttäytyen useina päivinä Kirkkonummella ja Vihdissä. Viimeisin havainto Tringan alueelta samasta yksilöstä saatiin 12.2. Siuntiosta. Porkkalassa uiskenteli jääkuikka helmikuun puoliväliin asti ja Viikissä on talvehtinut nokivaris, joka viihtyy edelleen paikalla. Hangossa havaittiin virtavästäräkki, joka kenties on saapunut lounaisten tuulten mukana.

Merenlahdet ja isommat järvet ovat säilyneet talven läpi lähes täysin sulina, joten vesilintuja on havaittu helmikuussa poikkeuksellisen runsaasti ajankohtaan nähden. Esimerkiksi Lohjan Savijärvellä laskettiin helmikuun alussa 53 kanadanhanhea ja Tammisaaren Stadsfjärdenillä 50 nokikanaa. Muita hyviä lintukerääntymiä olivat mm. 82 tukkakoskeloa Hangossa, 6 hiirihaukkaa ja 5 maakotkaa Espoossa, huimat 11 piekanaa Hyvinkäällä sekä 150 kottaraista ja 31 pajusirkkua Viikissä. Syksyllä vaeltaneita kirjosiipikäpylintuja on talvehtinyt mukavasti Uudellamaalla, suurimpina parvina 7 yksilöä Helsingissä Malmilla ja Eirassa.

Harvinaisia talvehtijoita olivat mm. metsähanhi Lohjalla, suopöllö Vihdissä ja tiltaltti Hangossa. Pikkukivojen lista on ollut muutenkin helmikuussa harvinaisen pitkä: harmaasorsa, punasotka, 2 pikku-uikkua, sinisuohaukka, pikkulokki, isolokki, 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 5 västäräkkiä, rautiainen, 3 laulurastasta, 3 kulorastasta, mustapääkerttu ja 4 tunturikiurua…

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin