Retki Sipoonkorpeen 30.11.2019 Retkikertomus

Talvinen kävelyretki Sipoonkorven kansallispuistossa 30.11 alkoi todentotta talvisissa merkeissä. Vielä edellisenä päivänä vihmoi vettä, kuten melkein jokaisena päivänä kävelyretkeä edeltäneellä viikolla. Öinen pakkanen, ohut lumikerros yhdistettynä pilvettömään taivaaseen ja auringonpaisteeseen antoi juhlavat puitteet kävelylle talven hiljentämään metsään.

Kuusitoista reipasta retkeläistä lähti Knutersintien keskeiseltä parkkipaikalta Bakunkärriltä, metsäautotietä pitkin kohti Forskogskärriä. Kosteiden rämeikköjen, sekametsän, hakkuuaukioiden ja haapojen reunustamien kallionnyppylöiden halkomalla alkumatkalla nähtiin suurin osa retken lintulajeista. Heti parkkipaikalla pähkinähakki päivysti männyn latvassa, eteläsuunnassa käpylintuparvi laskeutui kuusenlatvaan ja mustarastas kurkisti ojanpohjalta. Ohi lensi vihervarpusparvi ja muutaman kymmenen metrin kävelyn jälkeen peukalaoinen lennähti avoimen ojan vartta, kadoten ryteikköön.

Fiskträskille haarautuvan polun tuntumassa koivikosta nousi teeri koiras. Valitettavasti kaikki retkeläiset eivät kerenneet sitä näkemään, eikä uusia kanalintuja enää reitillemme osunut. Närhi huuteli tiheässä ryteikössä ja lennähti ihailtavaksi hakkuuaukion reunaan. Pikkuparvia tilhiä ja pikkukäpylintuja näkyi tuon tuosta, aina välillä jääden ihasteltavaksi ja kuvattavaksi.

Fiskträsk-järvelle matkaa kertyi suuntaansa reilut kaksi ja puoli kilometriä. Lintuja ei juurikaan näkynyt eikä kuulunut: metsän perustiaiset, yksittäiset käpytikat, käpylinnut ja tilhet olivat niin äänessä kuin nähtävilläkin pitkin matkaa. Talvinen hiljainen luonto kuitenkin ilahdutti retkeläisiä vähintään yhtä paljon kuin lintuhavainnot. Evästauko pidettiin jäätyvän järven rannalla. Paluumatka sujui leppoisasti ja ripeästi. Uutena lajina saatiin rämeen reunalla sirahdellut puukiipijä.

Kirjoitti retken opastanut Mikko Salonen

Retkellä havaittiin yhteensä 18 lintulajia: laulujoutsen, teeri, käpytikka, tilhi, mustarastas, peukaloinen, talitiainen, kuusitiainen, sinitiainen, hömötiainen, puukiipijä, harakka, närhi, pähkinähakki, naakka, varis, vihervarpunen ja pikkukäpylintu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin