Lintumatkailuhanke käyntiin Hangon lintuasemalla

Mediatiedote 14.10.2019, vapaa julkaistavaksi

Suomen mantereen eteläisimpään kärkeen, Hangon Tulliniemelle, kehitetään uutta luontomatkailutoimintaa Leader-rahoituksella. Elokuussa alkaneen hankkeen tavoite on luoda Tulliniemellä sijaitsevalle Hangon lintuasemalle säännöllistä ja ammattimaista lintuopastustoimintaa. Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringa ry:n Lintumatkailu Hangon Tulliniemellä -Leader-hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun.

Lintumatkailu on maailmalla nopeasti kasvava matkailun osa-alue, mutta kaupallista lintumatkailutoimintaa on Suomessa ja etenkin Uudellamaalla vielä verrattain vähän. Hankoniemi on ollut tunnettu lintu- ja luontoretkikohde jo vuosikymmenien ajan, ja etenkin sen lounaiskärki on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen paikka havainnoida lintuja. Silti Hangossakaan ei ole aikaisemmin ollut tarjolla opaspalveluita linnuista kiinnostuneille.

”Nyt tähän tilanteeseen on luvassa muutos”, kertoo Tringa ry:n toiminnanjohtaja Johannes Silvonen. ”Kehitämme Hangon lintuasemalle uutta lintuopastoimintaa, jota eri ryhmät voivat tulevaisuudessa tilata opastuspakettien muodossa. Opastuksia on suunnitteilla esimerkiksi koululuokille, yritysryhmille sekä linnuista ja luonnosta kiinnostuneille retkeilijöille ja matkailijoille.”

Suomen lintuasemilla ei ole aikaisemmin harjoitettu kaupallista lintuopastus- ja lintumatkailutoimintaa. Maailmalta sen sijaan löytyy hyviä esimerkkejä lintuasematoiminnan ja lintumatkailun yhteensovittamisesta. Esimerkiksi Ruotsin eteläkärjessä sijaitsevan Falsterbon lintuaseman yleisöopastuksilla vierailee vuosittain 5000 kävijää.

Hangon lintuasema toimi aikaisemmin yleisöltä suljetulla alueella Vapaasataman aitojen takana. Kun vuonna 2014 Tulliniemelle avattiin luontopolku, lintuaseman saavutettavuus parani merkittävästi. Viime vuonna Tulliniemen luontopolulle tehtiin lähes 27 000 käyntiä. Nyt lintuaseman toimintaa on mahdollista esitellä entistä suuremmalle yleisölle. Myös lintuharrastuksen suosio on kasvanut viime vuosina, joten Hangolla ja Hangon lintuasemalla on yhä enemmän tarjottavaa linnuista kiinnostuneiden kasvavalle joukolle.

Tringan lintumatkailuhankkeen tavoitteena on tarjota elämyksiä ja tietoa alueen linnuista ja luonnosta kaikenikäisille kävijöille, kasvattaa Hangon luontomatkailutarjontaa ja tuoda lisätuloja lintuaseman toimintaan. Tavoite on, että hankkeen jälkeen lintuasemalla on tarjolla säännöllistä ja ammattimaista opastustoimintaa. ”Pidemmän aikavälin tavoite on, että voimme palkata lintuasemalle henkilökuntaa. Neljäkymmentä ensimmäistä vuotta Hangon lintuaseman toiminta on pyörinyt vapaaehtoisvoimin”, Silvonen toteaa.

Lisätietoja:

Tringa ry:n toiminnanjohtaja Johannes Silvonen, 040 753 2411, toiminnanjohtaja(ät)tringa.fi
www.halias.fi/tringa-ryn-kehityshanke-lintumatkailu-hangon-tulliniemella/

Kuva: Retkiopastus Hangon lintuaseman pihassa © Juho Tirkkonen
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin