Tringan lintumatkailuhanke käynnistyi Hangon lintuasemalla

Kuva © Juho Tirkkonen

Tringan ylläpitämällä Hangon lintuasemalla käynnistyi elokuussa Lintumatkailu Hangon Tulliniemellä -Leader-hanke, jonka myötä lintuasemalle on luvassa uudenlaista opastus- ja lintumatkailutoimintaa. Hankkeelle on myönnetty EU:n Leader-tukea. Tuki kattaa puolet hankkeen kuluista, loput kulut katetaan Tringan omalla rahoituksella ja talkootyöllä. Hankkeen osa-aikaiseksi koordinaattoriksi on palkattu Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen ja hanke kestää vuoden 2020 loppuun. Katso hankkeen esittely Hangon lintuseman verkkosivulta.

Vaikka lintumatkailu on maailmalla nopeasti kasvava matkailun osa-alue, kaupallista lintumatkailutoimintaa on Suomessa ja etenkin Uudellamaalla vielä verrattain vähän. Hankoniemi on yksi maamme tunnetuimmista linturetkikohteista ja Tulliniemi Hangon tärkeimpiä lintupaikkoja. Hangosta ei kuitenkaan tähän asti ole löytynyt lintuihin keskittyviä opaspalveluita.

Lintuasematoiminnan ja lintumatkailun yhteensovittamisesta löytyy maailmalta hyviä esimerkkejä, mutta Suomen lintuasemilla ei ole aikaisemmin harjoitettu kaupallista lintuopastus- tai lintumatkailutoimintaa. Hankkeen tavoitteena on luoda Hangon Tulliniemen kärjessä Uddskatanilla sijaitsevan Hangon lintuaseman, Haliaksen, retkiopastuksiin pohjautuva toimintamalli, joka tukee alueen luonto- ja lintumatkailua sekä ympäristökasvatusta ja tuo samalla tuloja lintuasemalle.

Hangon lintuasema sijaitsi ensimmäiset 35 toimintavuotta yleisöltä suljetulla alueella sataman aitojen takana. Kun vuonna 2014 Tulliniemelle avattiin luontopolku, Haliaksen saavutettavuus parani merkittävästi. Viime vuonna Tulliniemen luontopolulle tehtiin lähes 27 000 käyntiä. Nyt Haliaksen viettäessä 40-vuotisjuhlavuotta lintuasema ja sen toiminta on tarkoitus tuoda entistä paremmin sekä lintu- ja luontoharrastajien, paikallisten asukkaiden että matkailijoiden tietoon.

Lintuopastuksia on tarkoitus kokeilla ja kehittää hankkeen aikana etupäässä kolmelle asiakasryhmälle: linnusta ja luonnosta kiinnostuneille retkeilijöille ja matkailijoille, yrityksille sekä koululais- ja opiskelijaryhmille. Tavoite on, että hankkeen jälkeen lintuasemalla on tarjolla säännöllistä ja ammattimaista opastustoimintaa. Opastusten myötä Haliaksella vierailevien tietämys linnuista ja alueen luonnosta kasvaa ja opastukset tarjoavat kävijöille monipuolisia luontoelämyksiä.

haahkalogo2
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin