Tringan lintutilannekatsaus – toukokuun puoliväli

Sinirinta. Kuva: Micha Fager

Viime viikkoina on saatu kokea vaihtelevia säitä ja suuria lämpötilaeroja. Tulevalle viikonvaihteelle lähestyy etelästä kuuma putki, ja sen mukana toivottavasti myös lintuja. Viime päivien saapujiin kuuluivat mm. suosirri, vesipääsky, ruisrääkkä, idänuunilintu, viitakerttunen, pensassirkkalintu, sinirinta ja kehrääjä.

Kevätarktikan huippu on parhaillaan käynnissä. Toistaiseksi vesilintujen ja muidenkin arktisten muuttajien lukumäärät ovat jääneet Tringan alueella melko pieniksi. Suurin mustalintujen muuttosumma ynnättiin 7.5., jolloin Helsingin Santahaminassa muutti 36000 mustalintua. Allien päämuutto on nähtävästi vielä edessä, ja valkoposkihanhiakin on odotettavissa lisää. Allihaahkoja nähtiin tänä keväänä niukasti, parhaana päiväsummana 14 muuttavaa lintua Kirkkonummen Söderskärillä.

Hyviä muuttosummia jaksolla olivat mm. 101 jouhisorsaa, 68 lapasorsaa ja 233 tukkakoskeloa Porkkalassa, 726 kuikkalintua (joista 437 määritettyjä kuikkia) Kirkkonummen Mäkiluodossa, 106 pikkukuovia Haliaksella ja 248 punakuiria Porkkalassa.

Suurista paikalliskerääntymistä mainittakoon 1650 metsähanhea ja 3120 tundrahanhea Vihdin Vanjärvellä, 10 heinätavia Haliaksella, 900 kapustarintaa Mäntsälässä, 1060 suokukkoa ja 350 liroa Vanjärvellä, 10 keräkurmitsaa Vantaan Seutulassa, 115 pikkulokkia Tuusulanjärvellä ja peräti 7 rastaskerttusta Viikissä.

Käärmekotka muutti vappuaattona Espoossa itään, isohaarahaukka pyörähti Tornien taistossa Raaseporissa, amerikantavit havaittiin Porkkalassa ja Viikissä ja mustapäätasku Viikissä. Lisäksi jakson runsasta harvinaisuuskavalkadia täydensivät mm. 8 punakaulahanhea (joista 4 vietti useamman päivän Viikissä), tiibetinhanhi, jääkuikka, 3 kyhmyhaahkaa, kiljukotka, 5 niittysuohaukkaa, 5 punajalkahaukkaa, 3 lampivikloa, 2 mustatiiraa, pikkukajava, 2 leveäpyrstökihua, harjalintu, 2 ruokosirkkalintua, 2 sepelsieppoa ja 3 keltahemppoa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin