Tringan lintutilannekatsaus – huhtikuun loppupuoli

Kevään ensimmäiset sitruunavästäräkit saapuivat muutaman yksilön voimin. Kuva: Micha Fager.

Pohjoisvirtaus kääntyi etelän kautta kaakkoon reilu viikko sitten, mutta korkeapaine jatkuu edelleen. Suuria muuttoryntäyksiä ei ole koettu, vaan kevät on edennyt pikku hiljaa. Meriveden pinta on tällä hetkellä hurjan alhaalla.

Tringan alueella on havaittu tänä vuonna nyt noin 220 lintulajia. Uusia lajeja saatiin viime katsauksen jälkeen noin 40. Ensimmäiset pajulinnut, sirittäjät, kirjosiepot, keltavästäräkit, käet, pääskyt, hernekertut ja leppälinnut ovat saapuneet. Kahlaajista mm. musta- ja valkoviklojen, lirojen, suokukkojen ja rantasipien etujoukot ovat niin ikään löytäneet tiensä Etelä-Suomeen.

Komeista paikalliskerääntymistä mainittakoon 5000 tundrahanhea Nurmijärven Lepsämästä, 11 200 haahkaa Kirkkonummen Mäkiluodosta, 13 000 allia Porkkalasta, 141 uiveloa Siuntion Pikkalanlahdelta, peräti 800 kapustarintaa Lepsämästä sekä 29 pikkutylliä ja 96 suokukkoa Viikistä.

Hyviä muuttosummia jaksolla olivat mm. 205 muuttavaa kuikkaa Porkkalassa, 36 härkälintua Mäkiluodossa, 2403 kurkea Raaseporissa, 1113 kuovia Mäkiluodossa, 128 laulurastasta Raaseporissa ja 69 pikkujoutsenen muuttoparvi Espoossa.

Rariteeteistakin on päästy nauttimaan jo hieman runsaammin. Jakson harvinaisin lintu oli Hangon lintuasemalla muuttanut pilkkaniska – Tringan alueen 7. havainto kyseisestä lajista. Amerikantavi löytyi uudestaan Lohjalta, Hangossa havaittiin 2 tulipäähippiäistä ja punajalkahaukka muutti Helsingin Vuosaaressa. Muita harvinaisuuksia olivat mm. 4 kyhmyhaahkaa, pikku-uikku, 3 kiljukotkaa, pikkukiljukotka, 3 niittysuohaukkaa, 7 avosettiä, pikkukajava, 2 kuningaskalastajaa, 2 virtavästäräkkiä, harjalintu, ruokosirkkalintu ja 2 keltahemppoa.

Fenologisesti kiinnostavia lajihavaintoja olivat esimerkiksi poikkeuksellisen aikaisin saapuneet 5 sepelhanhea, tervapääsky, 3 mehiläishaukkaa, pensaskerttu sekä rastas- ja rytikerttunen. Kattohaikaroita havaittiin jaksolla parikymmentä, haarahaukkoja ja sepelrastaita kymmenkunta, turkinkyyhkyjä 6, ja pohjansirkkuja 2.

Myös kevään ensimmäiset sitruunavästäräkit saapuivat muutaman yksilön voimin. Kuva: Micha Fager.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin