Kevättä vastassa Salossa

Metsä- ja tundrahanhista saatiin alkumakua jo matkalla. Kuva Asko Hakala

Salon kuuluisa Halikonlahti oli Tringan retken kohteena 23.3. Ajatuksena oli mennä hieman kevättä vastaan, sillä usein Lounais-Suomen lintupaikat ovat ensimmäinen etappi alkukevään muuttolinnuille. Sääennuste ei luvannut mitään hyvää retken onnistumiselle: aamun aikana sateen piti vallata koko eteläinensuomi ja tuulikin oli kovaa. Ihan näin huono tilanne ei maastossa kuitenkaan ollut. Halikonlahdella ei käytännössä satanut ollenkaan ja muutenkin sade oli kuuromaista eikä juurikaan haitannut retkeilyä. Myöskään tuuli ei aivan osunut kohdalle, joten ihan kohtuu kelissä mentiin.

Jo menomatkalla saattoi bussin ikkunasta todeta, että ilmassa oli jonkinlaisen lintupäivän elkeitä. Hanhiparvia oli ilmassa runsaasti ja ensimmäiset tundrahanhet nähtiin jo bussista, kuten myös muuttava kurki.

Halikonlahdella oltiin yhden aamukahvipysähdyksen jälkeen klo 9. Jengi pois bussista puhdistamon kulmilla ja maastoon. Valitsimme Aapon kanssa myötäpäiväisen kiertosuunnan torneille vievällä reitillä, sillä olisi mukava saada retken alkuun joku lähietäisyydellä oleva kiva laji ja sen löytyminen voisi olla todennäköisempää alueen ainoalta sulavesialueelta. Strategia toimi, merikotka lensi hienosti ylitse, sulan reunalla päivysti kaksi harmaahaikaraa, neljä naurulokkia ja tundrahanhet kävivät todistamassa kevättä.
Lahden pohjukan rantapelto oli kauniisti sulanut, mutta vedet olivat suurimmaksi osaksi tietysti ihan tukevasti jäässä. Vesilintuja oli tästä syystä vielä vähän: sinisorsia 75, telkkiä kolme paria, isokoskelopari teki ylilennon ja muutama meri – ja kanadanhanhi samoin.  Katsottavaa oli kuitenkin ihan kivasti. Mulloksella viihtyi 50 töyhtöhyyppää, 4 kurkea, kottaraisia, kiurut lauloivat, uuttu- ja sepelkyyhkyjä oli muutamia, kaunis isolepinkäinen oli komeasti esillä ja aika moni sai vuodarin myös pajusirkusta ja vihervarpusesta. Ja tietysti fasaaneja nähtiin ja kuultiin! Ai, että niitä riittikin ihan joka paikkaan!
Halikonlahti on mukava paikka retkeillä, sillä alueella on niin monenlaista biotooppia ja lintuja on avonaisessa maastossa helppo katsella. Paikan kaksi tornia ovat molemmat kohtalaisen pieniä, kerralla ylätasanteelle mahtuu noin 12 henkilöä.

Meillä ja fasaaneilla oli kevät mielessä. Kuva Asko Hakala

Halikonlahti oli meidän mielestä nähty klo 12 eli kolmen tunnin urakoinnin jälkeen. Kävimme vielä kastelemassa itsemme ja varusteemme Tuohittussa, mutta tämä yritys oli tuomittu: tulvat olivat laajat, mutta hanhia näkyi vain lennossa. Ja vettä tuli niskaan, tietysti!

Retkellä nähtiin kaikki kolme joutsenlajia. Kuvassa laulujoutsen. Kuva Asko Hakala.

Tähän ei olisi ollut hyvä päättää retkeä, joten tulimme Helsinkiin Inkoon kautta ja näimme vielä varsin komeasti ruokailevia tundra- ja tundrametsähanhia sekä päätöslajina 4 pikkujoutsenta Inkoon Degerbyn pohjoispelloilla. Kiitos opaskollega Aapo Salmelalle, kuski-Anterolle taas niin viimeisen päälle lintuharrastajaystävällisestä kuskaamisesta ja tietysti kaikille retkeläisille!

Mikko Savelainen

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin