Tringan lintutilannekatsaus – helmi-maaliskuun vaihde

Töyhtöhyyppä ©Matti Rekilä

Kevät koitti tänä vuonna aikaisin. Kiuruja ja uuttukyyhkyjä on saapunut Uudellemaalle jo sadoittain, töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä, kottaraisia ja pulmusia taas hieman vähemmän. Haahka saapui Helsinkiin 23.2., jolloin Santahaminassa muutti päivän aikana yhteensä 7 yksilöä itään.

Vesilintumäärät lisääntyvät kiihtyvää vauhtia, uusia muuttajia havaitaan päivittäin. Hangon Uddskatanilla laskettiin 45 uivelon paikallinen parvi sekä 19 tukkakoskeloa, Hangon Kobbenilla 570 telkkää, Santahaminassa puolestaan 5 riskilää. Raaseporiin Fiskarsin ruukin joelle on kerääntynyt peräti 8 koskikaraa. Mainittakoon vielä mukavan kokoinen 50 linnun teeriparvi Mäntsälän Suojärveltä.

Harvinaisuuspuolella on ollut hiljaisempaa. Eniten bongareita ovat keränneet monella paikalla havaitut lapinpöllöt, joilla näyttää olevan käynnissä pieni nälkävaellus Etelä-Suomeen. Helmikuun puolella tavattiin ainakin 4 lapinpöllöä eri puolilla Tringan aluetta. Muita “pikkukivoja” olivat esimerkiksi 3 muuttavaa tunturikiurua matkalla pohjoiseen Inkoon Stora Ångestössä sekä turkinkyyhky Hangon keskustassa.

Hiiripöllöt tavattiin Mäntsälässä ja Vantaalla, muuttohaukka Helsingissä, kuikka Hangossa. Laulurastas viihtyy edelleen Helsingissä ja kulorastas pyörähti Kirkkonummella. Valkoposkihanhi on talvehtinut jälleen onnistuneesti Töölönlahdella sinisorsien kanssa sulassa, nyt viidettä talvea peräkkäin – tosin tällä kertaa vain yhden yksilön voimin. Myös useampi kuningaskalastaja on onnistunut sinnittelemään talven läpi jokien ja purojen sulapaikoilla.

Tringan alueella on havaittu tänä vuonna nyt 129 luonnonvaraista lintulajia. Viikonlopun jälkeen sää viilenee ja muutto hidastuu jälleen hetkeksi. Muuttolintuja odotellessa kannattaa harkita vaikka pöllöretken tekemistä, sillä pöllöjen kevätsoidin alkaa nyt olla kiivaimmillaan.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin