Lintusää 30.10.–1.11.2018: Sää kulkee vuoristorataa ja muuttosää on vaihteleva

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Sää kulkee vuoristorataa, sillä talvisen jakson jälkeen lämpötila nousee 1,5 km:n korkeudessa noin 20 astetta keskiviikoksi. Valitettavasti lämpö ei pääse yhtä voimakkaana maanpinnalle asti, mutta loppuviikolla lämpötila on maanpinnassakin ajoittain +10 asteen tienoilla. Vaikka kyseessä on harvinaisen voimakas etelästä tuleva ns. lämmin putki, ei sen mukana kovin suurta linturyntäystä ”väärään suuntaan” ole odotettavissa tähän vuodenaikaan. Joku hengissä sinnitellyt raritasku voisi ilmestyä idästä.
Ti: Navakkaa, merellä kovaa idän ja kaakon välistä tuulta, pilvistä ja päivällä etenkin lännessä ajoittain heikkoa vesisadetta; koleaa. Hankala sää muutolle ja havaitsijoille.
Ke: Enimmäkseen navakkaa etelänpuoleista tuulta, pilvistä ja aamupuolella ajoittain jatkuvaa vesisadetta. Selvästi lämpimämpää kuin tiistaina, mutta heikohko muuttosää.
To: Enimmäkseen on heikkoa–kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa tuulta, joka on aamulla lounaasta ja kääntyy päivän kuluessa etelän kautta kaakkoon. Pilvistä–puolipilvistä ja poutaa sekä lämmintä. Hyvä talvilintulaskentasää, mutta pieni matalan pilven ja tihkusateen mahdollisuus.
Jatkoarvio: Lauha etelänpuoleinen virtaus jatkuu, ja ajoittain on tihkusadetta tai sadetta sekä matalaa pilveä haittaamassa hyviä retkisäitä.
Koska useimpien lajien muuton pääjoukot ovat menneet, tämä on syksyn viimeinen lintusäätiedote. Vain kohtalaisen, nyt jo syödyn pihlajanmarjasadon takia tilhet ja räkätit eivät jää talveksi valtavin määrin. Kylmyys on viime päivinä karsinut hyönteissyöjiä ja harvinaisuuksia maastosta, ja hyvä myötätuulisää sekä pikkuvesistöjen jäätyminen on jouduttanut viimeisten muuttolajien menoa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin