Lintusää 15.–17.10.2018: Hyviä muuttosäitä monille lajeille, mutta sumun mahdollisuus suuri

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusää Tringan alueelle:
Poikkeuksellisen lämmin lounainen virtaus jatkuu vielä huomisen. Sen jälkeen ilmamassa jäähtyy vähitellen ajankohdan normaaliksi, mutta keskimäärin lounaanpuoleinen virtaus pyrkii hidastamaan muuttoa, sekä suosii viivyttelijöiden ja harvinaisuuksien säilymistä. Ruskan huippukohta on juuri nyt. Todennäköisesti virtaukset ovat myös siirtäneet Venäjän pikkulokkien muuton normaalia pohjoisemmaksi, koska lintuja on muuttanut päivästä toiseen hämmästyttäviä määriä Suomenlahdella.
Hyvä muuttosää vallitsee ja mm. kotkia, piekanoita, punatulkkuja, puukiipijöitä, keltasirkkuja, tiaisia, tilhiä, varislintuja ja urpiaisia sekä öisin vesilintuja, rastaita, punarintoja ja hippiäisiä muuttaa.
Ma: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä yleisesti myös navakkaa lounaan puoleista tuulta. Muuten on selkeää, mutta mantereella kehittyy yöllä todennäköisesti laaja sumu, jonka nousu sumupilveksi ja hälveneminen kestää pisimpään rannikolla, jopa iltapäivään asti. Sumun hälvettyä on hyvä retki- ja muuttosää, yöllä pudotussää.
Ti: Aamulla on kohtalaista, merellä navakkaa lounaistuulta, joka lännestä alkaen iltapäivällä heikkenee ja kääntyy luoteeseen. Aamulla on taas sumun tai sumupilvien mahdollisuus isohko etenkin mantereella, ja muukin pilvisyys lisääntyy päivällä niin, että iltapäivällä voi vähän sataa; illaksi pilvisyys repeilee. Hyvä muutto- sekä retkisää, erityisesti illalla on kova yömuuttopurkaus.
Ke: Aamulla on tyyntä tai heikkoa tuulta, sen jälkeen enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista etelänpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä, poutaa ja melko hyvä muuttosää, mutta matalan alapilven tai sumun mahdollisuus on taas huomattava.
To–pe, arvio: Torstaina kosteaa ja lämmintä virtaa taas lounaasta, mutta perjantaina lännestä tulee todennäköisesti vähän viileämpi ja kuulas korkeapaineen selänne, jossa etenkin petolinnut muuttavat.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin