Tringan lintutilannekatsaus, viikot 39-40

Pöllövaellus on tänä syksynä Etelä-Suomessa ollut toistaiseksi melko vähäistä. Kuvassa päivehtivän helmipöllön ikuisti Matti Rekilä.


Viimeisimpään kahteen viikkoon mahtui useita huippumuuttoja ja runsaasti harvinaisuuksia. Tutuimmista linnuista muun muassa peipot, kurjet ja sepelkyyhkyt ovat nyt pääosin poistuneet etelään, mutta lokakuunkin ajalle riittää vielä laskettavaa muuttoa. Tiaisia vaeltaa tänä syksynä runsaasti, ja esimerkiksi räkättirastaiden, tilhien ja punatulkkujen muuttohuippu on aivan kohta edessä.
Kurkien massat muuttivat 24.9., jolloin Raaseporissa laskettiin noin 12 500 muuttavaa yksilöä. Sepelkyyhkyjen korkeimpia lukemia taas olivat Helsingissä kahtena päivänä lasketut 20 000 yksilön päiväsummat. Hangossa ynnättiin enimmillään 44 muuttavaa sinisuohaukkaa ja Kirkkonummella 236 hiirihaukkaa. Muita hienoja muuttosummia olivat esimerkiksi 516 kulorastasta ja 897 punatulkkua Kirkkonummella sekä pikkuvarpusten uusi Suomen ennätysmuutto: 835 yksilöä Haliaksella.
Monia vaelluslintuja on ollut tänä syksynä runsaasti liikkeellä, ja Uudellamaalla niiden suurimmat summat on saatu Hangon lintuasemalta. Haliaksen korkeimpia päiväsummia olivat mm. 2657 sinitiaista, 1360 kuusitiaista, 3210 närheä ja 41 pähkinähakkia.
Viiksitimaleja ilmoitettiin Vanhankaupunginlahdelta Tringan alueen suurin yhdeltä paikalta havaittu yksilömäärä ‐ 76 yksilöä Pornaistenniemen tornista.
Harvinaisuuspuolen parasta antia edustivat hetken Vanhankaupunginlahdella voimalinjatolpalla istuskellut tunturihaukka, Espoon Laajalahdella havaittu punapäänarsku, Haliaksella tavatut tulipäähippiäinen ja viitatiainen, Karkkilassa edelleen viihtyvä mandariinisorsa sekä 2 turturikyyhkyä Helsingissä.
Muista rariteeteista mainittakoon 4 kiljukotkaa, riuttatiira, harjalintu, sinipyrstö, isokirvinen, virtavästäräkki ja 2 pikkusirkkua. Fenologiapuolen kiinnostavia viivyttelijöitä taas olivat mm. lokakuiset kirjokerttu Tähtitorninmäellä ja mustapyrstökuiri Lauttasaaressa.
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin