Lintusää 8.–10.10.2018: Lauha ja voimakas lounaisvirtaus salpaa muuton alkuviikolla

Meteorologi Jarmo Koistisen laatima lintusää Tringan alueelle:
Viikko alkaa lauhalla ja voimakkaalla lounaisvirtauksella, joka pysäyttää muuton ja nostaa vedenkorkeuden viimeisille kahlaajille kelvottomaksi monin paikoin (esim. Maarissa). Loppuviikolla suursäätila muuttuu, kun Länsi-Venäjälle muodostuu vahva sulkukorkeapaine, jonka länsipuolitse virtaa etelästä vuodenaikaan nähden harvinaisen lämmintä ilmamassaa. Maanpinnassa lämpötilat eivät nouse hirmu korkeiksi, koska auringon lämmitys on lokakuussa jo kovin heikkoa, mutta 15 asteen ylitys on mahdollista. Lintujen ja retkeilyn kannalta on keskiviikon jälkeen odotettavissa kuitenkin hienoa korkeapaineen poutasäätä, joka suosii erityisesti kaakosta tulevia harvinaisuuksia sekä myöhästelijöiden säilymistä hengissä. Ainoa huoli ovat sakeat aamusumut ja siitä kehittyvät sumupilvet, joiden ennustaminen on vaikeaa.
Ma: Aamulla heikkoa lounaanpuoleista tuulta ja verraten selkeää ja kylmää sekä hyvä aamumuuttosää. Tuuli kuitenkin voimistuu aamun kuluessa navakaksi, merellä jopa kovaksi, sää pilvistyy nopeasti lännestä alkaen, ja iltapäivästä alkaen sataa yleisesti. Samalla muuttosää huononee jyrkästi.
Ti: Enimmäkseen on kohtalaista–navakkaa WSW-tuulta, pilvistä ja ajoittain heikkoa sadetta tai tihkua. Muuttosää on huono.
Ke: Aamulla kohtalaista–navakkaa WSW-tuulta, joka heikkenee illaksi, samalla sää selkenee vähitellen sekä paranee kaikille muuttajille hyväksi. Muutto käynnistyy, mutta vielä paremmin vasta to–pe.
To–pe, arvio: Etelänpuoleista, heikkoa–kohtalaista tuulta, poutaa ja hienoa lämmintä syyssäätä muuttajille ja retkeilijöille. Ainoa haittamahdollisuus on sumu tai matala sumupilvi.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin