Tringan lintutilannekatsaus, viikot 29-30

Käpytikka juomassa ©Micha Fager.


Kesähelteet ja korkeapaine itätuulineen jatkuivat edellisten viikkojen ajan, eikä Etelä-Suomessa ole paljoa sadetta näkynyt. Toivottavasti tulevina viikkoina saadaan edes hieman helpotusta luontoa vaivaavaan kuivuuteen.
Mustalintukoiraiden syysmuuttoa on havaittu runsaana Itä- ja Keski-Suomessa, ja Tringan alueellakin nähtiin viime viikolla parhaimmillaan satoja yksilöitä. Vesilintujen, erityisesti puolisukeltajasorsien kerääntymät ovat kasvaneet huomattavasti edellisen jakson aikana. Monilla kahlaajilla vanhat linnut ovat jo poistuneet etelään, ja esimerkiksi vikloista suurin osa on nyt nuoria lintuja. Hyönteissyöjien muutto jatkuu, ja taivaalta kuuluu nyt enenevissä määrin mm. metsäkirvisten ja keltavästäräkkien ääniä.
Espoon Ämmässuolta löytyivät vuoden ensimmäiset nuoret aroharmaalokit (2 yksilöä), Tuusulassa havaittiin mustatiira ja Helsingissä mustapyrstökuiri. Muista pikkukivoista voisi mainita ainakin 2 viiriäistä, 3 pikku-uikkua, haarahaukan, 2 turkinkyyhkyä, sitruunavästäräkin, 2 mustaleppälintua, ruokosirkkalinnun ja 2 kirjosiipikäpylintua. Ajankohtaan nähden kiinnostavia havaintoja jaksolta olivat mm. metsähanhi, uivelo sekä jänkäkurppa.
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin