Tringan lintutilannekatsaus, viikot 13-14

Upean kyhmyhaahkakoiraan kuvasi Micha Fager.


Kevät otti muutaman viime päivän aikana hurjan harppauksen eteenpäin. Uusia lajeja havaittiin viime katsauksen jälkeen ainakin 25, ja tarkkailupaikoilla on laskettu hienoja muuttosummia. Ensihavainnot mm. kalatiirasta, sääksestä, metsäviklosta, pikkutyllistä ja metsäkirvisestä kertovat talven olevan jo kaukana takana päin.
Eilen 8.4. havaittiin ympäri Uuttamaata runsasta harmaahanhien muuttoa, ja Kirkkonummelta ilmoitetut yhteensä 3400 muuttavaa anser-hanhea on Tiira-ajan kevätmuuttoennätys. Samana päivänä Helsingin Santahaminassa laskettiin yhteensä 4827 muuttavaa hanhea, jotka todennäköisesti olivat pääosin ansereita. Näistä suurin osa jätettiin kuitenkin määrittämättä. Muista huomattavimmista muuttoluvuista viime viikolta voisi mainita Hangossa menneet komeat 15280 haahkaa, Kirkkonummella muuttaneet 3150 sepelkyyhkyä, 2012 kurkea Hangosta, 83 varpushaukkaa Espoosta ja 475 töyhtöhyyppää Vihdistä.
Perinteisillä levähdyspaikoilla, kuten laajoilla peltoaukeilla voi nyt havaita suuriakin kerääntymiä hanhia, joutsenia, hyyppiä ja rastaita. Esimerkiksi Vihdin Vanjärvellä laskettiin paikallisena 950 metsä- ja 150 tundrahanhea, Helsingin Viikissä 366 kanadanhanhea ja Raaseporissa 608 töyhtöhyyppää.
Sään lämmetessä ja virtausten kääntyessä otollisiksi alkavat myös harvinaisuudet lisääntyä. Jakson pikkuharvinaisuuksiin kuuluivat mm. isolokki Helsingistä, virtavästäräkki Hangosta ja ainakin 5 kyhmyhaahkaa Hangosta ja Kirkkonummelta. Muista “pikkukivoista” havaittiin mm. pikkujoutsenia 11, lyhytnokkahanhia vähintään 16, arosuohaukkoja 2, jalohaikaroita 6 ja mustaleppälintuja 5. Lisäksi Hangossa ihasteltiin naaraspukuista morsiosorsaa, joka on sijoitettu tarhakarkulaiskategoriaan.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin