Tringan lintutilannekatsaus, viikot 11-12

Töyhtöhyypän kuvasi ©Jonne von Hertzen


Vihdoinkin kevät! Kyllä se sieltä näyttää taas tulevan, tosin hitaanlaisesti ja huomattavasti viime vuotta myöhäisempänä. Kuluneella viikolla lyötiin kevätmuuton alkutahdit kunnolla käyntiin, kun mm. hanhia, joutsenia, haahkoja, töyhtöhyyppiä, kyyhkyjä ja kiuruja saapui jo sadoittain Uudellemaalle. Keväälle uusia lajeja saatiin viime katsauksen jälkeen 7; pikkujoutsen, metsä- ja tundrahanhi, kurki, töyhtöhyyppä, pikkukajava sekä sepelrastas.
Avoimilta ja vähälumisilta peltoaukeilta voi nyt löytää muuttomatkallaan pysähtyvien lintujen kerääntymiä. Esimerkiksi Hangossa on havaittu parhaimmillaan jo 150 kiurua ja 60 kottaraista, ja Vantaalla 60 uuttukyyhkyä yhdellä pellolla. Hangon lintuasemalla havaittiin viikonloppuna muutolla mm. 249 haahkaa ja 6 kulorastasta. Myös päiväpetolintujen, kuten hiiri- ja varpushaukkojen sekä merikotkien muutto alkaa pikkuhiljaa kiihtymään; Espoossa ynnättiin lauantaina 15 muuttavaa hiirihaukkaa. Kurkien ensimmäiset tunnustelijat saapuivat viikolla Tringan alueelle muutaman yksilön voimin.
Viime viikkojen harvinaisimmat linnut ovat olleet pikkukajava Hangossa, isolokki Espoossa, sekä sepelrastas ja tunturikiuru Helsingissä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin