Lintusää 14.–16.10.2017: Muutto etenee matalapaineiden välissä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Suursäätila pysyy aika vaihtelevana ja leutona, kun vallitseva ilmakehän virtaussuunta on lounaan puolelta. Matalapaineita tulee Atlantilta jatkuvasti, mutta muutot pääsevät etenemään niiden lyhyissä väleissä. Sepelkyyhkyt ovat jo menneet, mutta menivätkö ne jotenkin piilossa havaitsijoilta, vai onko kanta romahtanut tämän vuoden kylmänä kesänä, kun muuttajien yhteismäärä on selvästi pienempi kuin viime syksynä. Tästä eteenpäin tuulet ja sadealueet eivät enää suosi arktisten hanhien muuton siirtoa laajasti Etelä-Suomen kautta, vaan muuton loppuosa seurailee enemmän itärajan pintaa.
La: Yöllä on hyvin voimakasta punarinta- ja rastasmuuttoa. Etelänpuoleinen tuuli on heikkoa aamulla Uudenmaan keskivaiheilla, päivään asti idässä, ja voimistuu lännessä merellä navakaksi, maalla kohtalaiseksi; illalla tuuli kääntyy Hangossa länteen. Sää on pilvinen, ja lännestä saapuu Hankoon sadealue jo aamulla, mistä se leviää päivän aikana itään (on arviolta puolen päivän aikaan pääkaupunkiseudulla). Samalla sadealue kuitenkin heikkenee ja hajoaa ajoittaisiksi laikuiksi, joten lintu- ja retkisää ei ole aivan huono. Hangon suunnalla sade lakkaa mahdollisesti iltapäivällä, idässä vasta illalla.
Su: Heikkoa-kohtalaista luoteistuulta, joka päivällä kääntyy länteen ja heikkenee lisää. Aamulla on etenkin mantereella mahdollisuus sumu- tai sumupilvilauttoihin, jotka vaimentavat muuttoa. Päivällä on kuitenkin verraten selkeää ja hyvää piekana- ja kotkamuuttosäätä.
Ma, arvio: Aamulla heikkoa-kohtalaista etelätuulta, joka päivällä kääntyy lännestä alkaen länsilounaaseen ja voimistuu maalla kohtalaiseksi, merellä navakaksi. Melko jatkuvaa sadetta, joka lännestä alkaen lakkaa päivällä ja muuttuu ajoittaiseksi, mutta voi jatkua tihkusateena sumusta tai sumupilvestä. Melko huono muuttosää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin