Lintusää 18.–20.9.2017: Kurkimuuttoa sään salliessa, pikkulintumuutto jatkuu

Jarmo Koistisen laatima lintusää Tringan alueelle:
Kurjille ei kelpaa pelkästään Uudenmaan hyvä nostosää (aurinkoista, kumpupilviä), vaan sellaista pitää olla laajasti Etelä- ja Keski-Suomessa, kurkien lähtöalueilla. Lintuja on vielä suuria määriä Pohjois-Pohjanmaalla asti. Tänään muutto oli heikko verrattuna toissapäivään, koska Uudeltamaalta pohjoiseen oli aamulla laaja yhtenäinen sumu- ja sumupilvialue, joka kesti yhdentoista tienoille. Parempaa myötätuulta ja tyhjennyssäätä sekä yö- että päivämuuttoon onkin odotettavissa lähipäivinä. Koillisvirtaus ulottuu etenkin tiistaina–keskiviikkona aina Uralin pohjoispäähän asti, mikä voi tuoda aikaista arktikaa ja siperialaisia harvinaisuuksia. Jo tänään nähtiin Savossa melko aikainen sepelhanhiryntäys. Ennustamisen hankaluutena lähipäivinä on edelleen alapilvi: jos on matalaa ja yhtenäistä alapilvilauttaa, korkeus alle 300-500 m, muutto vaisuuntuu ja linnut vain lepäilevät helposti. Sorsat ja hanhet eivät tosin siitä välitä.
Ma: Aamulla itäkoillistuuli on aluksi heikkoa, merellä kohtalaista, kääntyen päivällä koilliseen ja voimistuen maalla kohtalaiseksi, merellä navakaksi. Aamulla on verraten selkeää ja sisämaassa kylmää, sisävesistöjen äärellä sumulaikkuja. Päivällä on periaatteessa hyvä kurki- ja hanhisää, jos pohjoisempana ei ole liikaa matalia pilvilauttoja. Iltapäivällä pilvisyys lisääntyy, ja etelästä lähestyy yhtenäinen sadealue, joka pysähtyy seuraavan yön aikana juuri Suomenlahden rannikolle (märin vaihtoehto: maallakin illalla ja yöllä jatkuvaa sadetta; kuivin: sade jää kokonaan merelle). Päivällä on sorsamuuttomahdollisuus merellä. Yöllä on kovaa yömuuttoa, joka pysähtyy ja putoaa sadealueen reunaan.
Ti: Enimmäkseen on kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä heikkenee. Pilvistä-puolipilvistä, vähäinen kuurojen mahdollisuus ja hyvä muuttosää kaikille menijöille (joskaan eivät kasaannu rannikolle). Tilaisuus on myös hyvään kurki- ja haukkamuuttoon, jos iltapäivällä on tarpeeksi nostoja eikä laajaa matalaa alapilveä. Pikkulintujen ja rastaiden yömuutto on hyvin voimakasta.
Ke, arvio: Enimmäkseen on heikkotuulista ja selkeää-puolipilvistä, mahdollisesti joitakin kuuroja etenkin rannikolla, hyvää muuttosäätä kaikille menijöille. Liian kaunis sää voi hajaannuttaa muuton korkeuksiin.
Loppuviikon arvio: Virtaus kääntyy moneksi päiväksi itään, josta voi tulla myös ns. kuuma putki – tosin vain vähän ylempänä, ei enää maanpinnassa. Itäisten harvinaisuuksien todennäköisyys kasvaa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin