Lintusää 30.4.–2.5.2017: Lintukevät etenee viime vuosina totuttuun nähden jäljessä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Lämpimän putken Venäjälle tuonut matalapaine liikkuu ensi yönä suoraan ylitsemme pohjoiseen. Sen kylmällä puolella meillä on parhaillaan todella ankeaa lintusäätä: kylmää koillistuulta ja räntäsadetta, jopa pyryä. Huomisaamu on kylmä ja ankea lintumaailmalle, mutta paremmat säät alkavat kuun vaihtuessa. Silti siirrymme vain kylmästä normaalioloihin ja niihinkin ehkä vain lyhytaikaisesti, sillä pitkissä ennusteissa on jälleen merkit kylmänpurkauksesta ensi viikon lopussa. Harvinaisuuksia ja hyönteissyöjiä rutkasti tuovaa kesäistä virtausta ei ole ennusteiden näköpiirissä. Lintukevät etenee viime vuosina totuttuun nähden jäljessä.
Su: Aamulla on enimmäkseen kohtalaista tuulta, lännessä luoteesta, idässä lounaasta; päivällä tuulee länsilounaasta kohtalaisesti, merellä navakasti. Enimmäkseen on pilvistä ja aamupuolella paikoin heikkoa vesi- tai räntäsadetta, iltapäivällä mantereella kuuroittaista sadetta. Pilvisyys repeilee iltapäivällä ja selkenee illaksi. Kolea päivä ja huonohko tuuli Itämerellä, mikä ei suosi muuttoa.
Ma: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa lounaan puoleista tuulta. Aamulla on mahdollisesti matalaa sumu- tai kumpukerrospilveä, mutta muuten päivä on selkeä ja oivallinen kaartelumuuttajille. Vaikka yö on kylmä, niin myötätuuli, päivällä vappuaattoa selvästi lämpimämpi sää ja hyvä näkyvyys saavat varmasti aikaan voimakasta yömuuttoa Suomeen (vesilintuja, kahlaajia, rastaita). Hyvä virtaus vallitsee Itämerellä myös arktikan ensi henkäyksille (meriharakoita).
Ti: Aamupuolella on enimmäkseen heikkoa lännen puoleista tuulta. Iltapäivällä tuuli kääntyy luoteen ja pohjoisen välille ja on kohtalaista. Verraten selkeää ja muuten melko hyvä muuttosää, mutta koillinen vastatuuli Itämeren alueella jarruttaa yömuuttajien ja arktikan aloittajien tuloa.
Ke–to, arvio: Suomi on vahvan korkeapaineen itäreunassa, sää on kaunista ja kuivaa. Vallitsee viileä heikonpuoleinen pohjoisvirtaus, joka Itämerellä on voimakkaampi hidastaen muuttajien tuloa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin