Tringan talviekopinnaskaban 2016-2017 tulokset

Tringan talviekopinnaskaba kisattiin nyt neljättä kertaa, ja voiton vei suvereeniin tapaan ekopinnaskabojen pitkän linjan kestomenestyjä, helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 95 lajilla. Gusse on ollut kärkisijalla nyt jo kolmessa neljästä talviekopinnaskabasta, vain viime vuoden kolmas sija tuottaa pienen särön sarjaan. Toiseksi tämänkertaisessa kisassa sijoittui viimevuotisen kakkostilansa uusinut Sami Virta Raaseporista 84 lajilla, ja kolmanneksi espoolainen Matti Komulainen 79 lajilla. Neljännen sijan jakoivat 69 lajilla helsinkiläiset Yrjö Klinge ja Kimmo Häkkinen.

Kilpailun kymmenen kärki:

talvieko_2015-2016.png

Talviekopinnaskabaan osallistuttiin tänä vuonna 55 kisaajan voimin kymmenestä Tringan toimialueen eri kunnasta. Kokonaislajimääräksi saatiin 125, mikä on 3 lajia vähemmän kuin viime vuonna tehty lajimääräennätys.

Tällä kertaa talviekopinnaskaballe uusia lajeja saatiin seitsemän; metsähanhi, turkinkyyhky, mustakaularastas, mustaleppälintu, töyhtökiuru, kirjosiipikäpylintu ja lapinsirkku. Suurimman ekobongariyleisön keräsivät koko talven Helsingin keskustassa viihtyneet töyhtökiuru ja mustakaularastas. Kuten viime talven valkopäätiaisen tapauksessa, joudutaan tälläkin kertaa odottamaan RK:n lopullista päätöstä mustakaularastaan statuksesta; risteymään viittaavat piirteet ovat nimittäin herättäneet keskustelua bongariyhteisössä jo linnun löytöhetkestä alkaen…

Skabaa edeltänyt marraskuu tullaan muistamaan Tringan alueellakin huikeana lintukuukautena, ja bongarit pääsivätkin tällöin nautiskelemaan kovan luokan harvinaisuuksista kuten idänpikkusieposta, kiljukotkasta ja taigarautiaisista. Raritykitys ei kuitenkaan lopulta jatkunut aivan joulukuuhun saakka, ja esimerkiksi syksyn ehdotonta tähtilajia, taigarautiaista, ei saatu talviekopinnaskaban lajilistalle. Heti joulukuun alkupäivien jälkeen alkanut pakkasjakso jäädytti sisävesistöt lähettäen vesilinnut talvehtimaan ulkomerelle, mutta pysyvää lunta ei tänäkään vuonna saatu Etelä-Suomeen koko talven aikana. Aiempiin talviekopinnaskaboihin verrattuna ennätysrunsaasti havaittiin mm. isokäpylintuja (24% havainnoijista), urpiaisia (96%), tundraurpiaisia (45%), tiklejä (81%), isolepinkäisiä (71%), hömötiaisia (75%), punarintoja (67%), peippoja (67%) ja järripeippoja (33%). Poikkeuksellisen vähän sen sijaan havaittiin mm. pulmusia (ässä), pajusirkkuja (ässä), nokikanoja (4%), harmaahaikaroita (24%) ja pohjantikkoja (4%).

Skabaan suurimman kilometrimäärän ilmoitti Sami Virta, 1835 km, eli noin 22 km / laji. Spontaanteja lajeja havaitsi eniten niin ikään Sami Virta, 79 lajia. Ässiä, eli vain yhden kisaajan havaitsemia lajeja skabaan saatiin peräti 20:

Screenshot 2017-03-04 at 18.34.28.png

Kaikki eko- ja talviekopinnaskabojen tulokset löytyvät Tringan pinnakisapalvelusta: http://www.tringa.fi/kisa/

Teksti: Touko Torppa
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin