Hangon retki 7.5.2016 Retkikertomus

Lauantai-aamuna retkikuntamme allekirjoittanut, kuljettajamme Antero Koskinen ja 41 retkeläistä lähtivät kohti Hankoniemeä. Aluksi tarkoituksenamme oli pysähtyä Tammisaaressa Prediumissa bongaamassa paikalla viikon päivät viihtynyttä KYHMYHAAHKAA. Paikka oli jonkinlainen mökkikylä meren äärellä. Suuntasimme venelaitureille havainnoimaan meren linnustoa. Heti laiturien lähipusikoista meitä tervehti laulullaan HERNEKERTTU. Lähiluodoilla uiskenteli monipuolisesti vesilintuja : HAAHKOJA,TUKKASOTKIA ( 2 paria ),muutama ALLI,ISOKOSKELOITA,TUKKAKOSKELOITA ( 2 paria + 1 ). Lisäksi RANTASIPI,KALALOKKEJA,MERILOKKEJA ( pari ),KALATIIROJA JA LAPINTIIROJA, joista yksi pari istui mukavasti rannan lähikivellä, havaittiin laiturilta. Mutta pääkohteemme KYHMYHAAHKA loisti poissaolollaan. Arvelimme linnun lepäilevän lähimpien luotojen meren puolella silmiemme ulottumattomissa.? Lähdimme kohti Hankoa. Ennen bussiin nousua osa porukasta havaitsi vielä KALASÄÄKSEN.

Hangon retkeläisiä. Kuvaaja Heikki Kantola

Hangon retkeläisiä. Kuvaaja Heikki Kantola


Sää oli kaunis kuin morsian saapuessamme Hankoon. Ensimmäisenä etappina oli NELJÄN TUULEN TUPA. Ensimmäinen hyvä laji ja havainto oli RISTISORSA oikeanpuoleisessa lahden pohjukassa. Muuten vesilintuja oli vähänlaisesti. Muuttoa ei ollut lainkaan ja lähiluodoiltakaan ei löytynyt muuta mielenkiintoista kuin yksinäinen MERIKOTKA. Myöhemmin taivaalta löytyi vielä 3 MERIKOTKAA lisää liitelemässä. Matkasimme seuraavaksi Täktomin lentokentälle ja Täktbukteniin. Kenttä oli tyhjä linnuista,joten suuntasimme tien toiselle puolelle Täktbukteniin. Metsätiellä kuulimme hyvän kattauksen metsälintuja : PAJULINTUJA, SIRITTÄJIÄ, RAUTIAISEN, PEUKALOISEN, PUUKIIPIJÄN, KIRJOSIEPON, PEIPPOJA, METSÄKIRVISEN ja PUNAKYLKIRASTAAN. Täktbuktenin meren lahdella havaitsimme retkemme enimmät kahlaajat: PUNAJALKAVIKLOT, TAIVAANVUOHET, TYLLIT, PIKKUTYLLIT, muutamat LIROT ja ainoan METSÄVIKLON. Paikalle ensimmäisinä ehtineet pari retkeläistä ehtivät havaita kaksi muuttavaa PIEKANAA. Muuten päivämme heikkoon petolintusaldoon saimme vielä yhden pienen jalohaukan, joka jäi lajilleen määrittämättä. Lähimpänä lintu toi mieleen NUOLIHAUKAN.
Hangon retkeläisiä, kuvaaja Heikki Kantola

Hangon retkeläisiä, kuvaaja Heikki Kantola


Viimeiseksi Hankoniemen kohteeksi otimme Högholmenin. Paikalla on aiempina vuosina ollut hyvin lintuja vesilinnuista kahlaajiin asti. Nyt kuitenkin taivas siinsi tyhjyyttään ja vastarannalla Svanvikin puolella havaitsimme kaksi VALKOHÄNTÄKAURISTA ja puolen tusinaa VALKOVIKLOA. Sain paikalla tiedon,että Tammisaaren KYHMYHAAHKA olisi taas havaittavissa ja päätin ohjata retkikuntamme takaisin Prediumiin. Tammisaaressa eräs pariskunta olikin nähnyt linnun uivan lähiluodon taakse hetkeä aiemmin. Aloimme tapittaa lähiluotoja. Lähimmän luodon vasemmanpuolen takaa muutaman koirasHAAHKAN potista löysin viimein retkemme kovimman ja tavoitelluimman lajin: juhlapukuisen koirasKYHMYHAAHKAN! Upea lintu ja monelle retkeläiselle elis:).
Suuntasimme onnistuneen bongauksen päätteeksi retkemme viimeiseen kohteeseen Karjaan Lepinjärvelle. Paikalla oli taas perinteiseen tapaan runsaasti JOUTSENIA molempia lajeja (KYHMY- ja LAULUJOUTSENIA), pari paria HÄRKÄLINTUJA, NOKIKANA,runsaasti TUKKASOTKIA, yksi PIKKULOKKI ja PAJUSIRKKU. Metsästä kuulimme vielä PÄHKINÄHAKIN, KÄEN, MUSTAPÄÄKERTUN ja PIKKUTIKAN. Aloitimme kotiinpaluun Helsinkiin. Retken lajisaldoksi saimme ihan mukavat 93 lajia siitäkin huolimatta, että muuttoa ei ollut juuri lainkaan ja paikallisia kahlaajia,petolintuja ja vesilintuja oli niukanlaisesti. Tahtoisin kiittää kaikkia retkeläisiä mukavasta retkestä ja pahoittelut myöhästyneestä retkikertomuksesta.
Havaitut lajit:
KYHMYJOUTSEN
LAULUJOUTSEN
TUNDRAHANHI
MERIHANHI
KANADANHANHI
VALKOPOSKIHANHI
RISTISORSA
HAAPANA
TAVI
SINISORSA
LAPASORSA
TUKKASOTKA
HAAHKA
KYHMYHAAHKA
ALLI
MUSTALINTU
TELKKÄ
TUKKAKOSKELO
ISOKOSKELO
SILKKIUIKKU
HÄRKÄLINTU
MERIMETSO
KAULUSHAIKARA
HARMAAHAIKARA
MERIKOTKA
PIEKANA
SÄÄKSI
PIENI JALOHAUKKA
NOKIKANA
KURKI
MERIHARAKKA
TÖYHTÖHYYPPÄ
PIKKUTYLLI
TYLLI
RANTASIPI
METSÄVIKLO
VALKOVIKLO
LIRO
PUNAJALKAVIKLO
TAIVAANVUOHI
RÄYSKÄ
KALATIIRA
LAPINTIIRA
PIKKULOKKI
NAURULOKKI
KALALOKKI
SELKÄLOKKI
HARMAALOKKI
MERILOKKI
KESYKYYHKY ELI PULU
UUTTUKYYHKY
SEPELKYYHKY
KÄKI
PALOKÄRKI
KÄPYTIKKA
PIKKUTIKKA
KIURU
HAARAPÄÄSKY
RÄYSTÄSPÄÄSKY
METSÄKIRVINEN
NIITTYKIRVINEN
KELTAVÄSTÄRÄKKI
VÄSTÄRÄKKI
PEUKALOINEN
RAUTIAINEN
PUNARINTA
KIVITASKU
MUSTARASTAS
RÄKÄTTIRASTAS
LAULURASTAS
PUNAKYLKIRASTAS
HERNEKERTTU
MUSTAPÄÄKERTTU
SIRITTÄJÄ
PAJULINTU
HIPPIÄINEN
KIRJOSIEPPO
SINITIAINEN
TALITIAINEN
KUUSITIAINEN
PUUKIIPIJÄ
HARAKKA
PÄHKINÄHAKKI
NAAKKA
VARIS
KORPPI
KOTTARAINEN
VARPUNEN
PEIPPO
VIHERPEIPPO
VIHERVARPUNEN
KELTASIRKKU
PAJUSIRKKU
Oppaana ja kirjoittanut Jouni Rytkönen

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin