Lintusäätiedote 8.–10.4.: Hyvä muuttotuuli ja kevään eteneminen jatkuu

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Hyvä muuttotuuli ja kevään eteneminen jatkuu. Kurjet lähtivät eilen todennäköisesti aamulla Latviasta, missä oli eilen kaunis sää aamupuolella, mutta iltapäivän sadealue todennäköisesti keskeytti muuton Viroon. Sään seljettyä uudelleen linnut lähtivät iltapäivämuutolle, joka lounaistuulen ansiosta siirsi ne saapumaan Uudellemaalle. Suomi pysyy viileässä ilmamassassa, mutta huomenna leviää Ukrainan suunnalta pohjoiseen kuuma harvinaisuusputki. Vaikka ilma ei tule tänne, sen etureuna jää kuitenkin päiväkausiksi suunnilleen Baltian kaakkoisreunan tasalle, mikä edistää aikaisten hyönteissyöjien ja kaakkoisten harvinaisuuksien tuloa meillekin asti.
Pe: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä navakkaa lounaistuulta ja aamupuolella puolipilvistä-selkeää; iltapäivällä pilvisempää ja ajoittain tulee vähän sadetta. Erinomainen muuttosää. Mikäli kurjen eilinen iltamuuttoryntäys jäi ”kesken”, saattaisi aamupuolella tulla vielä lisää kurkia ja jälleen lounaistuulessa juuri Uudenmaan keskiosiin.
La: Enimmäkseen kohtalaista lounaistuulta, joka heikkenee illaksi. Verraten pilvistä ja etenkin sisämaassa iltapäivällä paikoin kuuroittaista sadetta; illaksi selkenee. Hyvä muuttosää, mutta aamupuolella saattaa olla haittaavaa matalaa alapilveä.
Su: Tyyntä-heikkoa pohjoisenpuoleista tuulta, iltapäivällä mahdollisesti merituulta. Aamulla on isohko sumun ja sumupilven mahdollisuus, mutta päiväksi selkenee. Hyvä muuttosää erityisesti petolinnuille, mutta Itämeren eteläosassa navakka pohjoistuuli jarruttaa meille tulijoita.
Alkuviikko: Heikkotuulinen ja poutainen hyvä retki- ja muuttosää vallitsee.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin