K & K-retki 30.1.2016

Tammikuun lopulla suunnattiin taas vuoden ensimmäiselle bussiretkelle Raaseporiin ja Saloon. Sääennuste lupaili kovaa tuulta ja vähän yli nollan lämpötiloja sekä aurinkoa. Näistä aurinko paistoi vain hetken aamusta, mutta tuuli hankaloitti kuulemista ja tuntui koko päivän pitävän lintuja piilossa.
Neljänkymmenen vahva ryhmämme suuntasi taas aamusta Marjatta Lahdelle Pohjan Slickoon. Auringonnousu oli hieno ja tarjoilut taas kerran mainiot, niistä kiitokset jälleen Marjatalle! Kohta auringonnousun jälkeen alkoi näkyä lintujakin, joista ensimmäisenä mukavampana pihan yli lentänyt merikotka. Reippaasta tuulesta ja plusasteista huolimatta jokunen pähkinähakki saapui ruokinnalle jo melko aikaisin aamusta, ja kun pari harmaapäätikkaakin kävi vuorotellen ruokinnalla niin tärkeimmät kohdelajit hoituivat tällä kertaa helposti. Lisäksi ruokinnoilla pyöri tietenkin runsaasti muita lintuja, mukavampia näistä mm. punatulkut ja kuusitiainen.
Matkaa jatkettiin puoli yhdentoista aikaan, seuraavana kohteena myös perinteinen Fiskarsin ruukkialue. Tällä kertaa koskikara ei ollut ainoa kohdelaji, kun paikalla oli pyörinyt jo pidempään sekä uivelo että pähkinänakkeli. Uiveloa ei joen yläjuoksulta löytynyt, mutta pienen hakemisen jälkeen pähkinänakkelia päästiin ihailemaan mukavasti. Vesi oli sulavan lumen takia korkealla eikä jäänreunaa ollut sulassa joessa tarjolla, mutta yksi koskikara löytyi silti helpohkosti alajuoksulta. Sinisorsia oli totutun reilusti, mukana myös muutamia värivammaisia.
Seuraavaksi otettiin suunta kohti Salon turkinkyyhkyjä. Matkalla tehtiin vielä pieni seikkailu Perniössä etsimässä eräällä aukolla viihtynyttä teeriparvea, mutta eipä löytynyt. Bussistakaan ei oikein nähty puunlatvoissa istuvia lintuja, esim monena vuonna bussin ikkunasta nähtävää isolepinkäistä ei havaittu tämän vuoden retkellä ollenkaan.
Salon Enolassa saatiin palloilla vähän aikaa, ennen kuin pari turkinkyyhkyä löytyi matalalta männystä istumasta. Muuten Enolassakin oli kovin hiljaista, edes pikkuvarpusia ei näkynyt pensasaidoissa. Enolasta suunnattiin Salon puhdistamolle tuulta ihmettelemään. Hiljaista oli täälläkin, naakkoja oli sentään reilu tuhat. Kasojen rudelta ei oikein löytynyt pikkulintuja, mutta tähän löytyi syyllinen: varpushaukka hiippaili pitkin kasoja. Jonkin aikaa saatiin seurata kun se lenteli matalalla kasalta toiselle ja hiippaili välillä kasoja pitkin ylös alas. Yksinäinen tikli sentään lensi yli retkelle uudeksi lajiksi. Viimeisenä kohteena käytiin nopeasti viereisillä Kärkän pelloilla etsimässä tiiraan ilmoitettua isoa tikliparvea, huonolla menestyksellä.
Päivän lajimääräksi jäi 28, mm monia peruspikkulintuja jäi puuttumaan tuulen aiheuttaman huonon kuuluvuuden vuoksi. Tärkeimmät kohdelajit kuitenkin löytyivät, joten siltä osin retki oli ihan onnistunut.
Havaitut lajit: sinisorsa, merikotka, varpushaukka, fasaani, harmaalokki, pulu, turkinkyyhky, harmaapäätikka, käpytikka, koskikara, mustarastas, hippiäinen, kuusitiainen, sinitiainen, talitiainen, pähkinänakkeli, puukiipijä, närhi, harakka, pähkinähakki, naakka, varis, korppi, varpunen, pikkuvarpunen, viherpeippo, tikli, punatulkku.
Aleksi Mikola
 
Kuvituksena auringonnousu Slickossa sekä retkeläisiä ihailemassa pähkinänakkelia Fiskarsissa.
DSC_0902
DSC_0913

2560 1439 adminTringa
Kirjoita jotakin