Suomenlinna 2.1.2016, retkikertomus

JÄNNITYSTÄ JÄÄTÄVÄÄN AVAUKSEEN
Kovasti saatiin jännittää, ylittäisikö havaittujen lajien määrä retkeläisten määrän, vai toisinpäin, kun Tringan vuoden 2016 ensimmäinen retki suuntautui puolityhjään Suomenlinnaan. No, tasapelihän siitä tuli, sillä retkeläisiä oli 22, ja lajeja havaittiin tismalleen saman verran.
Heti rantauduttuamme saareen suuntasimme koilliskärjen ruokinnalle, josta uudenvuodenpäivänä oli ilmoitettu mustapääkerttu. Itäinen viima ja kuuden asteen pakkanen ei kuitenkaan houkutellut Sylviaa aamiaiselle. Ruokintapaikan tintit ja mustarastaskin pysyttelivät tiukasti maassa jättäen itse laudan lähes yksinomaan viherpeipoille.
Saarikierros tuotti muutamia peruslajeja, joista muutamat kyhmyjoutsenet, pari korppia sekä kaksi fasaanikukkoa edustivat jos ei nyt parhaimmistoa niin ainakin valkoista, mustaa sekä kirjavaa kauneutta.
Staijipaikalla Kustaanmiekan valleilla tuulta piisasi, ja kevyt lumisade heikensi näkyvyyttä. Joitakin merilintuja kuitenkin näkyi, ilahduttavimpana noin 300 allia kaukana kelluvina lauttoina – jokunen alli teki lentorundin myös lähempää saarta. Ajankohtaan nähden kiva havainto oli kolmen merimetson parvi, joka painoi suoraan etelää kohti.
Pian tyhjästä ilmaantunut pikkulintu laskeutui vallien rikkaruohostoon. Etsinnän aikana povattiin lajiksi vaikka mitä, kunnes tilanne saatiin hallintaan, ja lintu osoittautui urpiaiseksi. Reilun tunnin staijauksen jälkeen kukaan ei yllättäen vastustanut ajatusta palailla kohti suojaisempia ja leudompia maastoja.
Paluumatkalla saaren alkuasukkaat vinkkasivat ”kottaraisesta” kirkon toisella puolella. Tarkistuskäynnillä paikalta löytyi mustarastas. Kun aika oli jo palata lautalle, pikakierros Sylvian ruokintapaikalla osoittautui kannattavaksi – mustapääkerttu oli palannut piilostaan ja ruokaili hövelisti kaikkien nähden. Lautalta näimme vielä puolentusinaa merimetsoa kuivattelemassa pikkusaarilla.
Kirjoitti: retken opas Peter Buchert
Lajilista: kyhmyjoutsen, sinisorsa, alli, telkkä, isokoskelo, fasaani, merimetso, kalalokki, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky, mustarastas, mustapääkerttu, sinitiainen, talitiainen, harakka, naakka, varis, korppi, varpunen, viherpeippo, urpiainen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin