Tietoa kaatuilevista joutsenista kaivataan

PPLY.n lintujen hoitorinki on alkutalven aikana saanut paljon yhteydenottoja oudosti käyttäytyvistä joutsenista.
Ulospäin näkyviin oireisiin ovat kuuluneet mm. jalkojen kantamattomuus ja holtiton kyljelleen kellahtelu (maalla ja vedessä). On vaikuttanut siltä, että linnuilla olisi ongelmia niin tasapainon kuin koordinaationkin suhteen. Hoitoon otetut tapaukset ovat joko kuolleet tai jouduttu lopettamaan.
Nurin keikahtelevista laulujoutsenista on nyt löytynyt aivojen bakteriologisessa tutkimuksessa Riemerella anatipestifer –bakteeria, mikä on uusi ja mielenkiintoinen löydös meikäläisissä villeissä vesilinnuissa. Bakteeri tunnetaan parhaiten tarhattujen ankkojen, hanhien ja kalkkunoiden taudinaiheuttajana. Löydöksiä on tehty loka-marraskuun aikana Pohjois-Pohjanmaalta, Pohjois-Karjalasta ja Päijät-Hämeestä tulleista joutsenista.
Nyt tutkijoita kiinnostaisi tietää, onko oudosti oireilevia (esim. kaatuilua, kouristuksia, kaulan vääntöä, tärinää) joutsenia näkynyt muuallakin Suomessa tai onko mahdollisesti näkynyt tavallista enemmän kuolleita joutsenia. Myös sairaiden tai kuolleiden joutsenten ikäluokka kiinnostaisi, bakteeri kun on yleensä vaarallisempi nuorille linnuille.
Tietoa tälläisistä tapauksista voi laittaa Eviran tutkijalle, Marja Isomursulle marja.isomursu ät evira.fi. Lisäksi havainnot kannattaa kirjata Tiiraan ja lisätä tieto tautiepäilystä lisätietoihin.
Näytteitä sairauden takia kuolleista linnuista voi myös toimittaa Oulun Eviraan. Joutsenia kuolee runsaasti mm. törmäyksiin, joten ihan jokaista kuolleena löydettyä lintua ei kannata lähettää.
Alla ohjeet näytteiden lähettämiseen:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/naytteenotto-+ja+lahetysohjeet/pakkaus-+ja+lahetysohjeet/
Laulujoutsen laskeutumassa. Kuva Matti Rekilä

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin