Petoretki Länsi-Uudellemaalle 6.9.2014

Teksti ja kuva: Aleksi Mikola
Liikkeelle lähdettiin normaaliin tapaan Sibeliusakatemian R-talolta kello 7. Otettuamme vielä muutaman kyytiläisen Länsiväylän varrelta oli koko porukka kasassa: oppaana Aleksi Mikola ja retkeläisiä 44kpl. Alkumatkan sankka sumu alkoi pikkuhiljaa hälvetä lähestyessämme Hankoa. Loppupäivän olikin sitten varsin mukava ulkoilukeli, kesäisen lämmintä ja aurinko paistoi kumpupilvien lomasta. Koska Haliaksella käynti vie uusien kulkujärjestelyjen vuoksi suuremman osan päivästä kuin ennen, se jätettiin nyt väliin ja suunnattiin sen sijaan ensimmäiseksi Långörenin tyvelle.
Långörenillä sumu haittasi vielä hieman merelle katselua ja ilmeisesti myös muuttoa, joka oli melko heikkoa. Vesialueella pyöri paikallisena mm muutama sata merimetsoa, muutama merikotka sekä parikymmentä isokoskeloa. Lähiluodoilla hengaili kymmenkunta harmaahaikaraa, muutama valkoviklo sekä yksinäinen rantasipi. Kalasääski teki hienon ohilennon ja jäi lähisaareen näkyville istumaan kelon latvaan, hieman myöhemmin toinen samanlainen kävi lahdella saalistamassa ja sai kalan. Muutto oli melko heikkoa, pieniä metsäkirvis- ja peippoparvia suuntasi länteen, kuten myös pieniä haarapääskyjengejä. Mukavin muuttohavainto oli taivaalta kuulunut lapinsirkun ääni, jota kaikki eivät valitettavasti ehtineet kuulla.
Puoli yhdentoista aikaan suuntasimme eteenpäin, seuraavana kohteena oli Täktomin golfkenttä. Petoja riitti katseltavaksi taivaalla: pääosin varpushaukkoja, mehiläishaukkoja ja hiirihaukkoja. Mukana muutti yksi ruskosuohaukka, ja paikallisena pyöri useita tuulihaukkoja sekä nuolihaukkoja.
Pikkulinnut olivat melko vähissä, metsäkirvisiä ja västäräkkejä pyöri joitakin, keltavästäräkkiä päästiin katsomaan golfkentän nurmella ja lapinkirvinen lensi äännellen yli. Jonkin ajan päästä siirryttiin Täktomin lentokentän puolelle, jossa sama meno jatkui.
Yhden aikaan matkaa lähdettiin jatkamaan kohti Karjaata ja kahvitaukoa. Kahvin ja munkkien lomassa Karjaan Shellin pihalta havaittiin mm muutama kurki ja Lepinjärvellä kalastellut sääksi.
Matka jatkui Degerbyn-Sunnanvikin alueen peltoja kohti. Pysähdys Degerbyn lentokentän kupeessa ei tuottanut mitään kovin ihmeellistä, ruskosuohaukka lensi ohi ja pikkulepinkäinen päivysti ojanvarressa. Muutama seuraava pysähdys tuotti samoja peruspetoja ja toisen pikkulepinkäisen sekä pensastaskuja. Viimeisenä pysähdyksenä oli viime vuoden tapaan Siuntion Sunnanvikin kuusi, jolta oli aiemmin aamulla nähty nuori arosuohaukka ja nuori punajalkahaukka. Eipä osattu löytää, vaikka joku aika siron näköinen suohaukka tippuikin taivaalta hetkeksi peltoaukean pohjoisreunaan ennen kuin katosi katveeseen. Sen sijaan päästiin ihailemaan erinäköisiä sinisuohaukkoja, muutamaa ruskosuohaukkaa, varpushaukkoja, tuulihaukkoja sekä pensas- ja kivitaskuja.
Takaisin Helsingissä oltiin puoli seitsemän jälkeen. Lajeja retkellä havaittiin yhteensä 72kpl, esim. vesilintuosasto jäi retken luonteen takia melko vähiin.
Lajilista: kyhmyjoutsen, laulujoutsen, kuikkalaji, sinisorsa, silkkiuikku, merimetso, harmaahaikara, fasaani, merikotka (useissa paikoissa yht. n. 10), sääksi (2 Långören, 1 Karjaa Shell), ruskosuohaukka (muutamia), sinisuohaukka (muutama Sunnanvikissä), hiirihaukka (yht n. 10), mehiläishaukka (yht n. 20), varpushaukka (yht. ehkä 30-40), tuulihaukka (yht. n. 10), nuolihaukka (yht. n. 10), kurki, rantasipi, valkoviklo, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, merilokki, selkälokki, kalatiira, kesykyyhky, sepelkyyhky, tervapääsky, käpytikka, palokärki, haarapääsky, räystäspääsky, metsäkirvinen, niittykirvinen, lapinkirvinen, västäräkki, keltavästäräkki, rautiainen, punarinta, kivitasku, pensastasku, mustarastas, punakylkirastas, räkättirastas, pensaskerttu, pajulintu, hippiäinen, harmaasieppo, talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen, puukiipijä, pikkulepinkäinen, harakka, närhi, naakka, varis, korppi, kottarainen, pikkuvarpunen, peippo, tikli, viherpeippo, vihervarpunen, pikkukäpylintu, pajusirkku, keltasirkku, lapinsirkku.
tringa+petoretki+2014_pieni
Retkeläisiä staijaamassa Täktomin lentokentällä

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin