Aspskär 29.6.2014

Kuvat: Matti Toivanen, Esa Heinänen, Heikki Salonen
Tringan Aspskärin retki toteutui 43 retkeläisen iloksi parin vuoden tauon jälkeen. Aiemmin retki on alkanut Pyhtään Munapirtistä. Tällä kertaa Antero-kuskimme ajoi meidät 7-tien moottoritietyömaiden epäselviä opasteita manaten Kotkan Sapokkaan. Jo bussimatkan aikana sateli tuon tuostakin. Valppaat retkeläiset havainnoivat kuitenkin vesisateenkin läpi tienvarsia, joilta saatiin retkipinnoiksi mm. kaksi pellolla ruokaillutta kurkea, kuovi, käki, kolme korppia, kallion laella istunut kanahaukka sekä sekalainen setti tavallisia pikkulintuja.
Sapokassa meitä odotti MeriSetin M/s VIKLA III, jonka kannella oli runsaasti tilaa kaikille retkeilijöille.
Vikla+III+(3)
Osa retkeläisistä tosin asettautui jo lähtötohinoissa laivan viihtyisään kahvioon, kenties tuntien nahoissaan tulevan merisään… Alustamme luotsasi kokemuksella ja taidolla Kari Auvinen, joka matkan varrella kertoi retkeläisille mielenkiintoisia asioita reitin varrelta.
Retkisää oli vajaan 6 tunnin risteilyn aikana kostea. Lämpötila 14 astetta, tuuli kaakonpuoleista, 8-10 m/s. Sade yltyi päivän aikana. Meri keikutti alusta aika lailla vaikka kipparimme parhaansa mukaan surffaili pahimpia sivukeikutuksia vältellen. Varsinkin loppumatkasta aika usea jo tapitti tiukasti horisonttia. Muutama karaistunut sinnitteli kannella koko matkan. Viklan kahvion lohileivät ja raparperipiirakat kyllä maistuivat ainakin ei-niin-merisairasherkille.
Aspskärille on Sapokasta 45 km matka, runsaat kaksi tuntia. Matkalla havaittiin mm. kaakkuri, parikymmentä kyhmyjoutsenta (osalla poikasia), merihanhiemo yhden poikasen kanssa, valkoposkihanhia, haahkoja, isokoskeloita.
Merihanhi
Rannoilla näkyneistä kahlaajista osa jäi lajilleen määrittämättä sateen ja laivan keikkumisen takia. Meriharakat oli onneksi helppo tunnistaa. Lokeista nähtiin nauru-, meri-, kala-, selkä- ja harmaalokki ja 8 pikkulokin parvi.
Lähestyessämme Aspskäriä alkoivat ensimmäiset ruokkilinnut tulla laivaa vastaan. Perille Aspskärille ja Haverörnin lintuluodon läheisyyteen päästyämme kaikki retkeläiset saivat nauttia yltäkylläisestä ruokkitarjonnasta, kun muutama tuhat ruokkia lensi aluksen ympärillä ja luodolla seisoskelevat ruokitkin näkyivät kiikareilla hienosti.
2014-06-29_06254_ruokki
 
Ruokki,+etelänkiisla+29.6.2014+p
 
 
Ruokkeja+ja+kaksi+etelänkiislaa
2014-06-29_06213_haverören
Riskilöitäkin nähtiin muutamia kymmeniä, etelänkiisloja toistakymmentä.
Etelänkiisla+29.6.2014+p
2014-06-29_etelänkiislat
Monelle tuli vuodareita ja joillekuille eliskin. Paluumatkalla nähtiin vielä mm. merikotka istumassa lähikivellä. Palattuamme maihin pistäydyimme vielä Kotkan Hovinsaaressa, jossa oli useita päiviä oleskellut kirjokerttu. Kerttua ehdimme etsiä vesisateessa vain lyhyen ajan, jotta pääsimme sovittuun aikaan palaamaan Helsinkiin. Kerttu jäi Hovinsaaresta löytymättä mutta retkipinnoiksi saatiin sieltä mm. harmaahaikara, liro, pikkutylli, rantasipi, silkkiuikku ja pajusirkku.
Pikkutylli
Retki oli tosi onnistunut ja antoisa, ruokkilintujen ohella monelle jäi varmasti mieleen elämyksellinen merimatka.
Retkellä havaittiin yhteensä 55 lajia: kaakkuri, gavia sp, silkkiuikku, kyhmyjoutsen, harmaahaikara., merihanhi (2), valkoposkihanhi, sinisorsa, haahka, isokoskelo, pilkkasiipi (3+4), merikotka, kanahaukka, kurki (2), meriharakka (5), pikkutylli, töyhtöhyyppä, liro, rantasipi, kuovi, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, merilokki, selkälokki, pikkulokki (8), kalatiira, räyskä, riskilä (n 50), ruokki (n 2500), etelänkiisla (n 10), kesykyyhky, sepelkyyhky, uuttukyyhky, käki, tervapääsky, kiuru, haarapääsky, västäräkki, kivitasku, räkättirastas, punakylkirastas, mustarastas, pensaskerttu, harakka, varis, naakka, korppi, peippo, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, tikli, viherpeippo, keltasirkku, pajusirkku.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin