Hangon Uddskatan aukeaa retkeilijöille maanantaina 19.5!

sekalaistasälää 031
Hangon Uddskatan, jossa Tringan hallinnoima lintuasemakin sijaitsee, avautuu päiväretkeilijöille. Eli enää Uddskatanille linturetkeilemään haluavien ei tarvitse anoa lupaa asemanhoitajille, vaan kuka tahansa voi kävellä eteläkärkeen vievää polkua pitkin. Polun avautuminen tapahtuu iltatapahtumassa, jossa Tringaa edustaa asemanhoitaja Petteri Lehikoinen.
Alueen avaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Uddskatanilla voisi liikkua missä vain. Mm. luonnonsuojelualueen asetuksen takia alueella saa liikkua vain valkoisin tolpin merkittyä polkua pitkin. Polun linjaus on merkitty Haliaksen sivuilla olevaan karttaan ja sivuja tullaan päivittämään lähipäivinä. On ensisijaisen tärkeää, että alueella liikkuvat lintuharrastajat näyttävät hyvää esimerkkiä muille liikkumisrajoitusten noudattamisessa. Näin häiritään alueen linnustoa, muuta luontoa ja lintuaseman toimintaa mahdollisimman vähän. Lintuasemalle miehittämään menevien tulee edelleen olla yhteydessä etukäteen asemanhoitajiin (halias ät tringa.fi)
Uddskatanilla on tehty aktiivisesti töitä viimeisten viikkojen ajan, jotta mm. polkuverkosto ja opastus olisi valmis avautumiselle. Viime viikolla maastoon ilmestyivät opastuskyltit, mutta esimerkiksi yleisökäymälä ei ollut vielä saapunut paikalle perjantaihin mennessä. Paikanpäällä kannattaa tutustua opastus- ja infokyltteihin.
Haliaksen sivuilla on karttaan merkitty mustilla täplillä parhaimmat havainnointipisteet:
http://www.tringa.fi/halias-esittely/

  • Gåsörsvikenin etelärannalla olevalta korkealta kalliolta näkyy hyvin Gåsörsuddenille, jossa levähtää ajoittain mukavasti vesi- ja rantalintuja.
  • Kalskärin kalliolta näkyy sama alue hieman laajemmalla sektorilla.
  • Uddfladan eteläreunaa kulkevalta polulta avautuu näkymä pohjoiseen ja länteen. Tästä pisteestä näkyi mm. pari vuotta sitten lahdella levähtänyt amerikantukkasotka.
  • Eteläkärjen havainnointikallio on parhain paikka muutonhavainnointiin. Kalliolta avautuu hyvä näkymä useimpiin ilmansuuntiin.

Kalliolle on tarkoitus tulla jossain vaiheessa pöytä – penkkiyhdistelmä. Tähän hätään sitä ei ehditty vielä toteuttaa.
Vapaasataman päätöksen takia vanhaan malliin sataman läpi liikkumiseen pääsee enää vain lintuaseman henkilökunta.  Uuden tilanteen myötä Tringan bussiretket eivät siis pääse vanhaan malliin portin kautta asemalle, vaan kulku on tapahduttava pohjoisrantaa pitkin kuten muidenkin ryhmien. Sama koskee myös mm. Hangon kaupungin järjestämiä opastettuja retkiä, joten kaikki ryhmät ovat samalla viivalla.
Lintuasema esitelmöi ja demonstroi edelleen mielellään lintujen rengastusta yleisöryhmille, kun näistä sovitaan etukäteen. Näissä tapauksissa kannattaa olla etukäteen yhteydessä asemanhoitajiin osoitteessa halias@tringa.fi. Samoin verkosta tulevat harvinaiset linnut pyritään tuodaan eteläkärjen staijikalliolle näytille, mikäli siihen on vain mahdollisuus lintujen turvallisuutta vaarantamatta. Päiväretkeilevillä tringalaisilla ei ole kuitenkaan edelleenkään oikeutta liikkua lintuaseman verkko- tai piha-alueelle.
Lintuaseman miehittäjille tilanne on melko samanlainen jatkossakin. Varaukset asemalle tulemiseen on tehtävä ajoissa, kaksi arkipäivää ennen asemalle saapumista osoitteeseen halias@tringa.fi. Lintuaseman miehittäjillä on velvollisuus osallistua alueen vakiohavainnointiin, näistä raportointiin ja muuhun talkootoimintaan. Lintuasemalla tehdyllä työllä Tringa maksaa vuokraa lintuaseman piha-alueen vuokrasta. Näistä töistä vastapalveluna lintuaseman miehittäjillä on laajempi oikeus liikkua alueella. Gåsörsuddenin alueella miehittäjät käyttävät kulkiessaan merkkiliivejä, jotta he erottuisivat päiväretkeilijöistä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin