Lintusäätiedote Tringan alueelle 10.–14.3.2014

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Kevätmuutto on jatkunut jo pari viikkoa, mutta vasta nyt laitan ensimmäisen lintusäätiedotteen. Suursäätila on samankaltainen kuin 1967: aikainen muutto maaliskuun alussa ja puolivälissä, mutta kuun lopussa ja vielä huhtikuussa tuli useita takatalvia ja kylmänpurkauksia. Niihin on syytä varautua nytkin.
Tällä viikolla lämmin ja vahva sulkukorkeapaine pysyttelee Keski-Euroopassa, mikä syöttää muuttajia korkeapaineen pohjoispuolella vallitsevaan lännenpuoleiseen virtaukseen. Se suosii alkukevään muuttajien (joutsenia, metsähanhia, veslintuja, töyhtöhyyppiä, kottaraisia, kiuruja, hiirihaukkoja, merikotkia, uuttu- ja sepelkyyhkyjä) saapumista Suomeen melkein koko viikon ajan; poikkeuksena on tiistai. Samalla on mahdollisuus rikkoa aikaisuusennätyksiä.
Hyvää retkisäätä on joka päivä, paitsi tänään myöhemmin iltapäivällä kulkee kapea vesisadealue nopeasti lännestä itään Uudenmaan yli. Muutoin on poutaa ja jopa aurinkoista. Loppuviikolla on myös pienehkö mahdollisuus muuttoa ja havainnointia pilaaville sumuille ja matalille sumupilville. Hyvää muuttosäätä (heikkoa-kohtalaista lounaanpuoleista tuulta) on joka päivä ainakin perjantaihin asti, paitsi huomenna navakka luoteistuuli estää muuttajien lähdön meren yli. Toisaalta tuuli vie huomenna vähät irtojäät rannikolta ulapalle, mikä lisää vesilintujen tuloa idemmäs.
Viikonloppuna on suurehko todennäköisyys säätyypin muutokselle kohti kylmänpurkausta. Kunnon pyryjen sattuessa on odotettavissa myös paluumuuttoa.
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin