Syyskauden viimeinen lintusäätiedote Tringan alueelle 22.-24.10.

Jarmo Koistisen laatima, näillä näkymin kauden viimeinen lintusäätiedote:

ma: Heikkoa koillisenpuoleista tuulta ja poutaa. Pilvisyys repeää ja päivällä on erinomaista kotkamuuttosäätä, myös loppuja hanhia voi mennä. Yöllä erittäin kovaa rastasmuuttoa ja myöhäisten vesilintujen menoa.

ti: Heikkoa lännenpuoleista tuulta, enimmäkseen pilvistä ja aamulla ajoittain vesi- tai räntäsadetta. Kohtalainen muuttosää.

ke: Kohtalaista, merellä navakkaa länsilounaistuulta, joka edelleen voimistuu iltapäiväksi. Aamulla puolipilvistä, päivän kuluessa pilvistyvää iltapäivällä sadetta. Muuttosää huonohko.

Keskiviikkoiltana tuuli kääntyy luoteeseen ja säätyyppi muuttuu täysin: mahdollisesti useita päiviä jopa pakkasta ja lumisateita, kun arktista ilmamassaa valahtaa Suomeen Grönlannin pohjoispuolelta. Kylmä jakso voi olla jopa pitkäaikainen. Monille muuttolinnuille tulee pakkolähtö tai kuolema. Ornitologien on syytä kaivaa talvipompat esille ja vaihtaa renkaat.

Kylmänpurkaus myös lopettaa syysmuuton pääsesongin ja taivas hiljenee vähitellen. Jatkan lintusäätiedotteita keväällä tai, jos erityisiä tilanteita ilmenee.

 

 

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin