Lintusäätiedote Tringan alueelle 8.-10.10.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Viikonlopun lintusää yllätti "vanhan". Koska kuuropilviä ja alapilvisyyttä oli vähemmän kuin ilmakehämallien ennusteissa ja lintujen sisäinen muuttopaine oli ilmeisesti hirmuinen, lähtivät kurjet ja sepelkyyhkyt menemään vastatuuleen ja haukat tietysti, koska oli hyviä nostoja.

Tällä viikolla sitten vähitellen tuulikin paranee päivä päivältä kaikille muuttajille ja on odotettavissa "suuri poistuma" Suomesta, mm. niittykirvisten, pajusirkkujen, peippojen, kurkien ja sepelkyyhkyjen pää-tai jälkimassa. Yöllä painelee punarintoja, rastaita ja vesilintuja. Hanhista tosin en osaa sanoa, houkuttaako niitä enemmän myötätuuli vai peltojen herkut. Joka  tapauksessa keskiviikon tienoilla arktinen "tuuliputki" Vienanmereltä Suomeen ja eteenpäin on hyvä esimerkiksi lopulle hanhimassalle ja alleille.

ma: Vaihtelevaa pilvisyyttä ja varsinkin iltapäivällä monin paikoin sadekuuroja. Enimmäkseen heikkoa-kohtalaista, merellä kohtalaista-navakkaa etelän ja idän välistä tuulta, joka lännessä kääntyy päivän kuluessa lännen ja luoteen välille. Kuurojen määrän mukaan kohtalainen tai huonohko muuttosää.

ti: Enimmäkseen heikkoa, suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja paikoin kuuroja. Sangen hyvää muuttosäätä aamumuuttajille (tosin rannikon johtolinjaohjaus aamumuutossa alkaa heiketä) ja tuuliolot hyvät idästä tuleville harvinaisuuksille yöllä ja päivällä.

ke: Enimmäkseen heikkoa pohjoisenpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja varsinkin päivällä vielä sadekuuroja paikoin. Virtaus erinomainen arktiselle muutolle, lopuille kurjille ja sepelkyyhkyille  sekä Sekä Suomessa että Venäjällä. Myös Siperian harhailijoille suotuisaa. Pikkulintujen aamumuutto ei kasaudu rannikolle.

jatko: Pohjoisenpuoleinen virtaus loppuu vähitellen.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin