Syyskauden ensimmäinen lintusäätiedote

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle 28.-30.8.

Melko hyviä muutto- ja retkisäitä on tiedossa huomisesta alkaen, kun lännestä vahvistuu meille korkeapaineen selänne. Tiistaina on mahdollisuus kurkien ensimmäiselle annokselle, ja tällä viikolla menevätvanhat mehiläishaukat. Varsinkin loppuviikon sää suosii myös lintujen tuloa Suomeen Siperian suunnasta.

ti: Aamulla enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa luoteistuulta, joka hiipuu iltaa kohti. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa, mahdollisesti ajoittain melko selkeää. Tuulen puolesta oiva sää ensimmäiselle kurkien muuttoannokselle, joka tosin ei aina ehdi Uudellemaalle asti kuin osaksi ja vasta illan suussa. Aamun alapilvisyysKeski-Suomen länsiosassa ratkaisee meneekö lintuja vai ei, sillä yhtenäinen sumu- tai kumpukerrospilvi ei muuttoa suosi. Iltayöllä hyönteissyöjien erittäin kovaa muuttoa (tyhjennyssää).

ke: Tyyntä-heikkotuulista, poutaa ja vaihtelevaa pilvisyyttä. Aamusumun riski etenkin alavilla mantereen seuduilla. Mikäli ei ole liian yhtenäistä pilveä, voi kurkia vielä mennä ja silloin on päivällä myös haukkoja reippaasti liikkellä. Aamun pikkulinnut (metsäkirviset ja keltavästäräkit) sen sijaan muuttavat hajallaan korkealla.

to: Aamulla tyyntä-heikkotuulista, iltapäivällä Hangon suunnalla mahdollisesti kohtalaista etelän ja kaakon välistä tuulta. Enimmäkseen selkeää, mutta jälleen aamusumun mahdollisuus. Hyvää haukkamuuttosäätä, mutta kurkia tuskin enää menee kun etelätuuli lännessä viriää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin