Lintuluodot jätettävä rauhaan juhannuksenakin

BirdLife Suomi ja Tringa muistuttavat juhannuksen lähestyessä, että juhannuskokon paikkaa valittaessa pitää aina ottaa huomioon linnut ja muu luonto. Kokkoa ei saa sijoittaa lintuluodoille. Kun kokon polttaa ankkuroidulla puulautalla riittävän etäällä pesimäluodoista, varmistaa mukavan kesäyön juhlan sekä linnuille että ihmisille.
Lintuluodoilla on tällä hetkellä runsaasti sekä hautovia lintuja että pieniä poikasia monilla sorsilla, kahlaajilla, lokeilla ja tiiroilla. Parhaita pesimäpaikkoja ovat yleensä pienet, vähäpuustoiset tai puuttomat luodot. Juhannuskokon rakentaminen ja polttaminen tällaisella luodolla tuhoaa pesimälinnuston yleensä täysin. BirdLife Suomi vetoaa juhlijoihin ja kokon rakentajiin, ettei lintuluodoille rakennettaisi kokkoja.
Lintuluodoille ei tähän aikaan pidä muutenkaan nousta. Yksittäisen veneilijän tai ulkoilijan lyhytkin oleskelu lintuluodolla tai aivan sen vieressä voi aiheuttaa merkittävää tuhoa. Vaikka yhtään pesää tai poikasta ei näkisikään, ihmistä kohti hyökkäilevät tai luodon päällä varoitellen lentävät linnut ovat varma merkki lähellä olevasta pesästä tai poikasista. Tällaisilta luodoilta ja saarilta on syytä poistua välittömästi.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin