Huuhkajalla poikasia Helsingin keskustassa

Helsingin ydinkeskustassa Forumin kauppakeskuksen katolla varttuu kolme huuhkajanpoikasta. Naaras pitää poikasia silmällä, ja koiras kantaa hämärissä kaneja perheelle syötäväksi. Kyseessä on ensimmäinen tiedossa oleva onnistunut huuhkajan pesintä suuren suomalaisen kaupungin keskustassa.
 
Marja Saarinen kertoo: Seurasin koko talven lähes päivittäin huuhkajien elämää. Näin niiden parittelevan neljä kertaa keskustan katoilla joulu- ja tammikuussa. Havaitsin naaraan katoamisen tammikuun 11. päivän jälkeen, mikä viittasi pesinnän alkamiseen. Koska huuhkajien haudonta-aika on noin 35 vrk arvioin että ensimmäiset poikaset kuoriutuvat 14.2. ystävänpäivänä. Sitten lopulta koko talven kestänyt tarkkailu tuotti tulosta: helmikuun loppupuolella löysin pitkään kateissa olleen naaraan, jolla vaikutti olevan poikaset allaan käyttäytymisen ja samalla paikalla pysymisen perusteella. Lumen takia pesäpaikkaan oli vaikea nähdä mistään, mutta lopulta poikaset näyttäytyivät maaliskuun alkupäivinä.
 
Suuren petolinnun asettuminen kaupungin keskustaan on Suomessa uusi ja kiinnostava ilmiö. Helsingissä on ollut kaupunkihuuhkajareviirejä vuodesta 2005 alkaen. Nykytietojen mukaan kaupunkialueella sijaitsevia reviirejä on Helsingissä 3–4 ja Espoossa yksi. Kaikkia yleisön havaintoja kaupunkihuuhkajista toivotaan sähköpostiosoitteeseen kaupunkihuuhkajat@tringa.fi, sillä reviiritietojen tarkentamiseksi yleisöltä tulevat havainnot ovat erityisen tärkeitä.

"Kaupunkilaistuminen johtuu ilmeisesti petovihan päättymisestä. Huuhkajien ei ole tarvinnut enää muutamaan vuosikymmeneen pelätä ihmisiä, ja rohkeimmat niistä alkavat tulla pesimään kaikkein helpoimman ravinnon äärelle ihmisistä välittämättä. Villikanit ovat cityhuuhkajien tärkein ravintokohde, ja Helsingissä tunnetusti riittää kaneja", toteaa Raimo Seppälä Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringa ry:n kaupunkihuuhkajaryhmästä.

Huuhkajien kaupunkipesinnän suurin riski on pesimäaikana sattuva tahaton häirintä, kuten lumenpoisto katoilta, valokirjaimien korjaukset taitoimistorakennusten ikkunoiden ulkopesut. Tringa ja BirdLife Suomitoivovatkin huuhkajaparille pesimärauhaa kaupungin vilinän keskellä. Forumin pesintää voi seurata esimerkiksi Sokos Hotel Vaakunan 10.kerroksen ravintolan terassilta.

Forumissa pesivä huuhkaja ei luultavasti ole kuuluisa Bubi, joka osallistui kesällä 2007 menestyksellisesti Suomen ja Belgian väliseen jalkapallomaaotteluun. Bubin reviiri sijaitsee ilmeisesti Olympiastadionin ja Uimastadionin seutuvilla.Varmimmin huuhkajan voi päivällä nähdä istumassa Kampissa rakennusten seinustoilla ja katoilla. 

 
Kuva: Forumin huuhkajaperhe 7.3.2011. Kuvaaja: Marja Saarinen

huuhkaja_7.jpg

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin