Tringa esittää ruderaatteja perustettavaksi pääkaupunkiseudulle

vuorihemppoja_c_jari_kostet.jpgHelsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa r.y. ehdottaa pääkaupunkiseudun kunnille, että nämä perustaisivat talvilintuja houkuttelevia ruderaatteja. Ruderaatit ovat suhteellisen laajoja aukeita alueita, joilla kasvaa siemenkasveja, ns. talventörröttäjiä, joiden siemenet houkuttelevat harvinaisiakin talvilintuja. Tällaisista talvilintulajiesta esimerkkejä ovat tunturikiuru ja muut kiurulajit, hemppo, vuorihemppo ja lapinsirkku. Talventörröttäjiä kasvaa monilla pääkaupunkisedun täyttömaa-alueilla, kuten Helsingin Vuosaaressa, Espoon Kulmakorvessa ja Vantaan Pitkäsuolla. Täyttömaa-alueet otetaan yleensä muuhun käyttöön tai ne heinittyvät, jolloin niiden merkitys talvilinnuille häviää.

Ruderaattialueet ovat syntyneet tähän menessä lintujen kannalta sattumalta. Niitä voitaisiin kuitenkin suunnitella ja hoitaa varta vasten lintujen ja lintuharrastajien iloksi esimerkiksi Helsingin Vuosaaren täyttömäelle. Ruderaatit lisäävät samalla luonnon monimuotoisuutta eli biodiversiteettiä, ja myös kasvi- ja hyönteisharrastajat tekevät näiltä alueilta mielenkiintoisia löytöjä. Syntyvien lintupaikkojen virkistysarvo olisi huomattava, koska lintu-ja luontoharrastajien määrä on jo tuhansia ja se kasvaa koko ajan.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin