Punatulkun muuttokäyttäytyminen ja pihlajanmarjat

Punatulkun muuttokäyttäytyminen Fennoskandiassa riippuu pihlajanmarjasadosta. Hyvinä marjavuosina linnut muuttavat myöhemmin ja talvehtivat pohjoisempana. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta pohjoismaalaisesta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin neljän lintuaseman muuttoaineistoa sekä suomalaista talvilintulaskenta-aineistoa. Suomea lintuasemista edusti Hangon lintuasema. Hangossa punatulkkujen syysmuuttajamäärät ovat suurempia ja muuton alku tapahtuu noin kaksi viikkoa myöhemmin hyvinä pihlajanmarjavuosina kuin marjakatovuosina. Talvehtijamäärät ovat Suomessa suurempia hyvinä marjavuosina. Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa muuttajamäärät ovat puolestaan suurempia katovuosina.

Ornis Fennicassa julkaistu alkuperäisartikkeli on ladattavissa Haliaksen kotisivuilta:

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin