Ekopinnaskaba

Kuka havaitsee Tringan alueella eniten lajeja ekologisesti liikkuen? Tringan ekopinnaskabat ovat avoimia kilpailuja kaikille tringalaisille. Alta löytyvät ohjeet, miten kilpailuihin osallistutaan sekä säännöt. Kaikissa ongelmatilanteissa ota yhteyttä kisat(ät)tringa.fi

Skabojen tuloksia

Käynnissä

Pinnakisapalvelun käyttö 

Omat pinnat tallennetaan Tringan pinnakisapalveluun: https://kisa.tringa.fi/

Kirjaudu ensin pinnakisapalveluun. Kirjautuminen tapahtuu Laji.fi -palvelun kirjautumisjärjestelmän kautta. Pinnakisapalveluun kirjaudutaan jotakin olemassa olevaa verkkopalvelutunnusta käyttäen – esimerkiksi omilla Google- tai Facebook-tunnuksilla, joten erillistä rekisteröintiä ei tarvita. Tunnuksia käytetään vain kirjautumiseen, eikä pinnakisapalvelu ole muuten yhteydessä kolmansien osapuolien verkkopalveluihin. Kirjaudu jatkossa pinnakisapalveluun samaa tunnusta käyttäen. 

Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi ja kotipesän kunta. Alueeksi/kaupunginosaksi kirjaa kotipesän tarkempi sijainti, esimerkiksi Lauttasaari tai Tapiola. Kuljetut kilometrit ja muut tiedot voit täyttää niin halutessasi.

Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa muita tietoja, esim. jos kotipaikan nimi tuli kirjattua väärin.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla (eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi).

Ekopinnaskaban säännöt

Kilpailun tavoitteena on kannustaa ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä. BirdLifen “Havainnoi huomaavaisesti, ohjeita lintuharrastajille” on hyvä pitää mielessä myös ekopinnaretkillä.

1. KILPAILUALUE JA -AIKA

Kilpailualueena on koko Tringan toimialue. Havainnoijan on oltava havaintohetkellä kisa-alueella, havaittu lintu voi olla alueen ulkopuolellakin.

Kilpailuajat ovat

  • Ekopinnaskaba 1.1. – 31.12.
  • Talviekopinnaskaba: joulu-, tammi- ja helmikuu

Kilpailuun voi liittyä mukaan myös kesken kilpailuajan, mutta osallistujien toivotaan liittyvän kisaan ennen sen puoliväliä.

2. KILPAILUSSA HYVÄKSYTTÄVÄT LAJIT

Ääni- ja näköhavainnot luonnonvaraisista lajeista hyväksytään. RK- ja ARK -lajeista tulee tehdä asianmukainen ilmoitus. On myös erittäin suositeltavaa, että kaikki mielenkiintoiset havainnot ilmoitetaan Tiiraan.

3. KILPAILIJAN KOTIPAIKKA

Kotipaikka on se lähtöpaikka, josta ekopinnaretket aina alkavat ja johon ne päättyvät. Jokainen kilpailija ilmoittaa kilpailuun rekisteröityessään itselleen kotipaikan.

Kotipaikaksi valitaan lähtökohtaisesti oma kotiosoite. Vaihtoehtoisesti voi kotipaikaksi ilmoittaa oman vapaa-ajan asunnon tai kesämökin. Jos valitset kotipaikaksi kesämökin, vapaa-ajan asunnon tai vastaavan, merkitse nimesi perään suluissa iso (M)-kirjain.

Kotipesää ei voi vaihtaa kesken kilpailun. Ainoa poikkeus edellä mainittuun sääntöön liittyy muuttoon: Jos oma kotiosoite vaihtuu kilpailun aikana, tulee myös kilpailun kotipaikkaa vaihtaa.

4. LIIKKUMINEN

Kilpailussa liikutaan lihasvoimin. Liikkua voi esimerkiksi kävellen, pyöräillen, hiihtäen, soutaen, meloen jne. Erilaisia liikkumistapoja voi myös yhdistellä. Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käyttö ei ole kilpailussa sallittu.

Jotta havainto hyväksytään, tulee koko matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin tehdä lihasvoimin. Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta, tehdyt havainnot hyväksytään.

Hissin käyttö on herättänyt keskustelua. Onko hissillä liikkuminen sitten ekologista vai ei? Kilpailun tuomaristo ei ota tähän kantaa, vaan asia jää jokaisen osallistujan omantunnon kysymykseksi. Ekopinnaretken voidaan katsoa alkavan oman talon ulko-ovelta, joten se mitä kotitalon sisällä tapahtuu, jää jokaisen kilpailijan omaksi asiaksi.

5. RETKEN KESKEYTTÄMINEN

Ekopinnaretken voi keskeyttää (esim. töissä käymisen ajaksi). Keskeytyksen aikana voi käyttää moottorikulkuneuvoja, mutta sen aikana tehtyjä havaintoja ei hyväksytä. Retkeä voi jatkaa palaamalla takaisin keskeytyspaikkaan ja jatkamalla liikkumista jälleen lihasvoimin. Keskeytyksen aikana ei voi käydä kotipaikassa, koska kotipaikkaan palaaminen päättää retken ja tällöin myös kotipaikan ja havaintopaikan väliseen edestakaiseen matkaan on käytetty moottoriajoneuvoa.

Esimerkki 1: Kävelet aamulla kotoa bussipysäkille, josta jatkat matkaa bussilla töihin. Palaat takaisin samalle bussipysäkille, josta jatkat matkaa kävellen kotiin. Kodin ja bussipysäkin välillä havaitut lajit voi laskea ekopinnoiksi, sillä olet tehnyt kodin ja bussipysäkin välisen matkan edes takaisin ilman moottoriajoneuvoa.

Esimerkki 2: Pyöräilet töihin. Palaat kotiin bussilla. Seuraavana päivänä ajat bussilla töihin ja palaat kotiin polkupyörällä. Kodin ja työpaikan välillä pyöräillessä havaittuja lajeja ei voi laskea ekopinnoiksi, sillä olet käyttänyt kodin ja työpaikan väliseen edes takaiseen matkaan moottoriajoneuvoa (bussia).

Kilpailun tuomaristolla on oikeus ratkaista epäselvät tilanteet ja tarkentaa sääntöjä kilpailun aikana.

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä kisat(ät)tringa.fi. Samaan osoitteeseen voi myös lähettää kysymyksiä, kilpailua koskevia huomioita ja kommentteja.

Kirjoita jotakin